Leven na een maagverkleining: lekker eten en een gezonde mindset

Kiezen voor een maagverkleining is niet kiezen voor de gemakkelijkste weg, integendeel. Het is kiezen voor jezelf en voor een leven vol bewustzijn. En niet alleen wat eten betreft: je hele levensstijl verandert. En jij verandert. Marie-Josee Koks en Gaby van Vlokhoven ondergingen beiden een maagverkleining en helpen nu met hun Bariatrie Groep Nederland, vanuit hun ervaring én professie, anderen die volop met dit proces bezig zijn.

maagverkleining

Gastric Sleeve

Gaby vertelt: ,,In november is het twee jaar geleden dat ik een gastric sleeve heb gekregen, een maagverkleining. Ik ben altijd dik geweest, op mijn zwaarst woog ik 120 kilo bij een lengte van 1,58 meter. Mijn omslagpunt kwam toen ik niet samen met mijn kindje in een kinderattractie op de kermis paste. Dat vond ik zo vreselijk, dat ik echt wilde afvallen. Maar naar de sportschool gaan en zelf afvallen lukte niet: ik besefte dat ik hulp nodig had, het was al veel te ver gegaan. In het Catharina ziekenhuis in Eindhoven ben ik geopereerd. Ik was op dat moment zelf werkzaam als psychiatrisch verpleegkundige, maar wist na mijn maagverkleining: ik wil niet alleen gezond zijn, maar ook gelukkig. Ik wil alleen nog maar werk doen waar ik écht blij van wordt. Ik ben overspannen geweest en heb mijn reis daarin gedeeld op social media; ik kreeg zoveel reacties op mijn positieve instelling en de manier waarop ik mijn verhaal vertelde, dat ik wist dat ik hier meer mee wilde doen. Tussen de bekende voor-en-na-foto’s die mensen vaak delen nadat ze veel zijn afgevallen, gebeurt zo ontzettend veel. Dat kun je je gewoon niet voorstellen. Marie-Josee wel! En zij vond mij dan ook op social media.”

Gastric bypass

Marie-Josee haakt in: ,,In 2015 kreeg ik een gastric sleeve. Ik had ook heel veel overgewicht: ik woog 135 kilo bij een lengte van 1,69 meter. Bij mij was alles altijd té: als je bij mij kwam eten, was werkelijk alles er. Ik vond ook alles lekker, ik had geen rem en ook nog eens aanleg om dik te worden.” Maar, anders dan bij Gaby, kreeg Marie-Josee ongeveer een half jaar na de operatie veel pijn. ,,De maagklep ging niet netjes dicht.” Een zwaardere operatie bleek nodig: een gastric bypass, daarbij wordt het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid. ,,Daarna ging het anderhalf jaar lang heel goed en viel ik 50 kilo af. Maar helaas kreeg ik weer gezondheidsproblemen: ik kreeg last van ‘dumping’, daarbij gaat je eten te snel door je lichaam. Daarvan ga je zweten, word je misselijk en krijg je veel pijn. Een zware infectie die ik in Marokko opliep, zorgde daarnaast voor zoveel complicaties dat de bypass ongedaan gemaakt moet worden. Ik heb nu de hele dag pijn en er zijn eigenlijk geen andere opties.”

Recepten en geluk

Haar verhaal is misschien niet wat mensen die twijfelen over een maagverkleining, willen horen, maar het is wél de realiteit. ,,Bij Gaby is het goed gegaan, bij mij niet: ik heb gewoon pech gehad. En ik ben het levende bewijs dat je ondanks zo’n geschiedenis nog steeds kunt genieten van koken en lekker eten!” Marie-Josee deelt haar passie voor koken met velen, ze heeft net een kookboek uitgebracht en heeft een heel populaire Facebookpagina vol met heerlijke recepten: marieskookwereld.

Marie-Josee is daarnaast GGZ-praktijkondersteuner, Gaby is voedings- en mindsetcoach bij ‘In balans met Gaby’. Al hun bagage, zowel hun persoonlijke als professionele ervaring, leidde na een gezamenlijke lunch tot een innige samenwerking die resulteerde in de oprichting van Bariatrie Groep Nederland. Volgers op social media, interviews voor de media, een maandblad in oprichting: de dames weten hun doelgroep te bereiken. Hun geheim? Marie-Josee en Gaby zijn daar bescheiden over, maar: ,,We zijn eerlijk, maken alles bespreekbaar én laten zien hoe leuk en lekker je kunt leven na een maagverkleining!” Mannen en vrouwen kloppen bij hen aan met allerlei vragen, over afvallen (‘ik sta stil: ik val niet meer af!’) en eetbuien, maar ook over huidoverschot en geen seksueel contact meer hebben met de partner. ,,Al deze dingen horen bij het leven. Wij hopen mensen bij te kunnen staan, hen een zetje in de goede richting te geven. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, wij maken zichtbaar hoe wij zelf in het leven staan en hopen vanuit onze professie en ervaring anderen te kunnen helpen gelukkiger in het leven te staan.

Zware maar mooie keuze

Gelukkiger word je in elk geval al van de heerlijke recepten die de dames delen: in plaats van een broodje shoarma bij de afhaal kies je dan al snel met veel plezier voor het broodje kippendijen met yoghurtsaus van Marie-Josee. Gaby: ,,Ik heb door Marie leren koken. En echt: als ik haar recepten kan maken, kan iedereen het!” Marie-Josee: ,,Je kunt na een maagverkleining alles eten, maar met mate. Je hoeft echt niet je leven lang op dieet en doe dat ook vooral niet, want dat is vreselijk ongezond. Als je teveel eet word je ziek, maar als je te weinig eet krijg je een vitaminetekort. Vanwege je beperkte voedselopname moet je zorgen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, daar houd ik in mijn recepten rekening mee.”

Gaby: ,,Veel mensen die twijfelen over een maagverkleining zijn bang dat ze ‘niks meer kunnen eten’ en niet meer gezellig met het gezin mee kunnen eten. Bovendien is het een ingrijpende operatie. Mensen vinden het veiliger in hun cocon te blijven zitten, ook al is het niet goed voor ze.” Beide dames kennen alle vooroordelen die er bestaan over maagverkleining, waarin ‘het is de gemakkelijkste weg’ wel de meest hardnekkige is. ,,Wij promoten een maagverkleining niet alsof het niks is: het is juist een ingrijpende operatie en een hele zware keuze, waar je de rest van je leven mee bezig zult zijn. Zowel qua eten als qua levensstijl en mindset. Maar als je deze moeilijke keuze durft te maken, mag je al trots zijn op jezelf: je pakt daarmee de regie terug in je leven, je zet een stap voor jezelf.”

maagverkleining

Zelfliefde en acceptatie

Beiden omschrijven het leven na een maagverkleining als een zoektocht, met ook pijnlijke en verdrietige momenten en hartzeer waar een ander geen weet van heeft. ,,Je moet leren van jezelf te houden. Zelfliefde en acceptatie zijn zó belangrijk. Dit is voor de rest van je leven: je kunt nooit meer níet stilstaan bij hoe je leeft.” Bij Marie-Josee komt daar nog eens het voorbereiden op de komende operatie bij. ,,Gaby heeft een ‘hoera-verhaal’, ik niet. Maar ik heb nooit spijt gehad dat ik dit gedaan heb, het heeft mij zóveel gebracht.”

Aan beide vrouwen is te merken dat ze als persoon gegroeid zijn door het proces dat zij doormaken. Hun enthousiasme, vrolijkheid én bewustzijn van het belang van wat zij doen, voor een hele grote groep mensen, maakt hun Bariatrie Groep tot een waardevolle aanvulling op de informatie die te vinden is over maagverkleining. En ze gaan dóór: er komen ook trainingen en blogs en vlogs aan. En hun teruggevonden zelfvertrouwen komt nog het meest terug in de prachtige uitspraak: ,,Want mensen vinden ons leuk op beeld!”

Gerelateerd