Levend verlies. Een verhaal van een gezin met een moeder met een incomplete dwarslaesie

Er leven tussen de 10.000 en 15.000 dwarslaesiepatiënten in Nederland. Maureen Bosschaert: ,,Mijn moeder is daar een van. Tien jaar geleden liep ze een incomplete dwarslaesie op en nog steeds leven mijn ouders, mijn zusje en ik met de consequenties”.

Incomplete dwarslaesie

Bij een incomplete dwarslaesie is er een grote kans tot herstel. Mijn moeder is nooit meer de oude geworden, maar door te revalideren kan ze alweer heel veel. De dwarslaesie heeft echter niet alleen impact gehad op het lichaam van mijn moeder, maar ook op de mentale staat van haar en haar gezin. Het verlies van lichaamsfunctie gaat je namelijk niet in de koude kleren zitten.

Volgens psycholoog Vera Leseman kan je het emotionele proces wat je doorloopt vergelijken met het rouwproces: “Als je verlamd raakt, moet je het verlies van je lichaam verwerken. Het rouwproces is heel erg vergelijkbaar, want rouwen betekent eigenlijk verliesverwerking. Er komen emoties bij kijken en je hebt daarvoor een aanpassingsvermogen nodig, want uiteindelijk moet je verder leven met datgene wat veranderd is. Dus in die zin spreken we hier ook over rouwen.”

In een persoonlijke verhaal vertelt Maureen samen met mijn ouders en zusje hoe wij de impact van de dwarslaesie hebben overleefd.

Lees hier het verhaal: https://maureenbosschaert.wixsite.com/levend-verlies