Een maand lang leven op friet en vitaminepillen

Hij is 31 jaar, werkt voor het wetenschappelijke RTL 5-programma Galileo en eet een maand lang niets anders dan friet en vitaminepillen. Zit er een steekje los aan Jorn Rohde? Hoe goed zijn vitaminepillen eigenlijk? Word je minder gezond als je groente, fruit en zuivel vervangt door tabletjes? Om die vragen te beantwoorden stortte Amsterdammer Jorn Rohde zich 2,5 weken terug in een experiment. Met op het menu niets anders dan driemaal daags friet.frikandel, patat, vet eten,

Ik neem aan dat jij inmiddels geen friet meer kunt zien?

,,Dat valt heel erg mee. Af en toe is het lijden en natuurlijk heb ik best wel eens zin in een banaan of een Mars, maar het is een bepaalde mindset: ik mag het niet, dus neem ik het niet. Ik mag niet eens een patatje speciaal, want daar zitten uitjes in. Het is alleen friet, vitaminepillen, water, koffie en thee.”

Friet als ontbijt dus. Hoe krijg je dat weg?

,,Ja, dat is om half acht ’s ochtends best lastig. Ik zie mijn vriendin dan kwark met verse vruchten eten en dan zit ik daar met mijn frietje sambasaus. Maar het staat me nog niet tegen. In de ochtend bak ik het meestal in de airfryer, ’s middags eet ik meestal friet in de RTL-kantine en ’s avonds bak ik het zelf op het balkon, of ik loop even naar de McDonald’s of de frituur op de hoek. Ik varieer alleen in de sausjes. Knoflook, mayo, ketchup, of een frietje samurai met mayo en sambal.”

Wat wil je ermee bereiken?

,,Ik wil zien welk effect het op me heeft. Mentaal en fysiek. Ik ben vooraf gecontroleerd op zaken als bloeddruk, vetpercentage en hartslag. Dat doen we volgende week vrijdag opnieuw en dan weten we hoe ongezond het is geweest. Misschien valt het mee, dan hebben de pillen goed gewerkt.”

Hoe voel je je nu?

,,Eigenlijk heel goed en dat had ik niet verwacht. Ook mentaal. Ik dacht dat ik me slecht, leeg en vies zou voelen. Ik heb heus wel een dip gehad; dat was na een draaidag in Walibi, waar ik op een warme dag allerlei achtbanen moest testen. Daarna was ik helemaal af en stond ik op het punt te stoppen. Maar vanaf het weekend daarna ging het beter. Mijn lichaam heeft zich waarschijnlijk gereset naar een modus waarin ik mijn leven redelijk normaal kan leiden. Ik houd dit echt nog wel anderhalve week vol.”

Kom je nooit in de verleiding?

,,Zeker wel, maar dan moet ik sterk zijn. Als ik eerder thuis ben dan mijn vriendin, kook ik gewoon broccoli voor haar, met vlees. En ik heb vaak lekkere trek. Laatst lag ik al in bed, toen ik opeens zo’n honger kreeg dat ik ben opgestaan en de frituurpan maar heb aangezet.”

Hoe lang gaat het na deze periode duren voordat jij weer een frietje aanraakt?

,,Nou, dat zal best meevallen. Want weet je waar ik stiekem zin in heb? In een frietje kapsalon. Lekker met knoflooksaus en kebab. Alleen die frituurpan ga ik het huis uitdoen. Want als je daar goed over na gaat denken, is het eigenlijk maar een smerig ding.”