Mag je slapen met een tampon?

81% van de vrouwen gebruikt tampons tijdens hun menstruatie. Al gaan er over tampons veel verhalen de ronde. Zo zou je bijvoorbeeld niet mogen slapen met een tampon. Slapen met een tampon: het mag! Weliswaar onder enkele voorwaarden.

tampon Tampons

Tampons zijn zowel overdag als ’s nachts een handig middel om doorlekken te voorkomen wanneer je ongesteld bent. Toch lezen we regelmatig op fora dat slapen met een tampon niet veilig zou zijn. Dat valt mee, maar er zijn wel wat voorwaardes. Het is volkomen veilig om ’s nachts met een tampon te slapen. De gemiddelde volwassene slaapt namelijk minder dan de aanbevolen inbrengperiode van zes à acht uur, dus zolang je een nieuwe tampon plaatst voor het slapengaan en bij het wakker worden  is er geen enkel probleem. Ben je van plan een stevig nachtje door te slapen? In dat geval kies je beter voor maandverband. Door een tampon langer in te houden dan de voorgestelde acht uur loop je het risico op toxic shock syndrome (TSS), de tamponziekte, een uiterst zeldzame maar levensbedreigende bacteriële infectie die geassocieerd wordt met superabsorberende tampons.

Hevige bloedingen

Hoewel de risico’s van slapen met een tampon minimaal zijn, is het opletten geblazen tijdens periodes van hevige bloedingen. Wanneer een tampon volledig geabsorbeerd is, en deze na het slapen niet meteen vervangen wordt, zal die zich voordoen als kurk en het menstruatiebloed in de vagina opsluiten. Het bloed wordt als het ware een broeihaard voor slechte bacteriën wat kan leiden tot huidirritaties en zelfs infecties. tampon

Wat tips

  • Gebruik tampons  alleen wanneer je ongesteld bent. Het inbrengen van een tampon in afwachting van een bloeding wordt sterk afgeraden omdat het de natuurlijke vloeistoffen van de vagina opneemt.
  • Kies voor het juiste type tampon afhankelijk van je bloedverlies. Een minimale bloeding vraagt voor minder absorberende tampons. Gebruik je superabsorberende tampons wanneer je amper bloed verliest? Dan verhoog je het risico op TSS, omdat de tampon meer vloeistoffen absorbeert dan in feite nodig is.
  • Kamp je met abnormaal bloedverlies of ernstige pijnklachten? Praat erover met je dokter. Uit recent onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam kampt één op de drie vrouwen met ernstige menstruatieproblemen. Zo’n 70% van die vrouwen met ernstige gynaecologische klachten gaat uit schaamte niet meteen naar de dokter waardoor de klachten vaak erger worden. Er zijn inmiddels voldoende nieuwe technieken waarmee ook de oorzaak van de klachten onderzocht kan worden.