Mensen met ADHD willen een natuurlijke oplossing

Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat onze mentale gezondheid mede beïnvloed kan worden door voeding, supplementen en andere natuurlijke producten. Zo ook als het gaat om ADHD.

Voor de 7e herziene druk van haar boek ‘ADHD, hoe haal je het uít je hoofd’ deed Cathelijne Wildervanck onderzoek naar de interesse van ADHD’ers in natuurlijke oplossingen. Maar liefst 98% bleek zeer geïnteresseerd. Niet voor niets voegde zij een nieuw hoofdstuk toe aan het boek, geheel gericht op dit thema.

“Steeds meer mensen met ADHD gaan op onderzoek naar natuurlijke middelen om zichzelf te ondersteunen,” laat Cathelijne weten. Naast schrijfster is zij coach bij en directeur van ADHD-Nederland. “In de praktijk zien we ook dat er veel is, buiten de farmaceutische middelen om, dat werkt.”

Ritalin, concerta, adhd

Hoe het werkt

De oorzaak van ADHD is nog steeds niet helemaal duidelijk. Cathelijne Wildervanck vertelt: “Wel weten we dankzij recent onderzoek dat één van de oorzaken een onbalans is van twee neurotransmitters: dopamine en noradrenaline. ADHD medicatie beïnvloedt de dopamine- en noradrenalinespiegel in je hersenen, waardoor binnenkomende prikkels efficiënter worden verwerkt. Waardoor het makkelijker wordt om je op één ding te focussen. In de praktijk blijken veel mensen diezelfde ervaring te hebben bij natuurlijke middelen als voeding, meditatie en supplementen.”

Welke natuurlijke middelen werken bij ADHD?

Om de spiegel van neurotransmitters te optimaliseren zijn er verschillende dingen die je kunt doen. De basis zit ‘m in drie pijlers:

  1. Gezonde voeding. Het lichaam heeft de juiste bouwstoffen nodig voor de aanmaak van neurotransmitters.
  2. Supplementen als hulpstoffen. Voor de opname van die bouwstoffen en de afname van afvalstoffen zijn hulpstoffen nodig. Een heel belangrijke is Omega-3.
  3. Ontspanning/onderprikkeling. Dat kan bijvoorbeeld bereikt worden door middel van meditatie of yoga. Maar ook ontspannende supplementen als magnesium 5-http, Gaba en valeriaan kunnen een steuntje in de rug geven bij ADHD.

Alternatieven Ritalin

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar natuurlijke oplossingen voor ADHD en in sommige hoeken is het zelfs omstreden. Cathelijne trekt zich hier echter niets van aan. “Ik zie bij veel cliënten dat het werkt, dus waarom zou ik daar tegen in gaan?” Wel is het zo dat veel mensen snel opgeven, omdat het niet meteen werkt. “Je moet echt even durven uitproberen en vooral de tijd nemen om te voelen wat bepaalde middelen of supplementen met je doen.”

ADHD: Hoe haal je het uit je hoofd?, Ritalin, ADHD

Geen medicatie bij ADHD?

Betekent dat dan dat medicatie uiteindelijk niet meer nodig is? “Misschien,” laat Cathelijne weten. “Maar dat is voor iedereen weer anders. “Ik ben helemaal niet tegen medicatie, maar ik vind het wel belangrijk dat je doet wat er bij je past. Als voeding of suppletie jouw ‘ding’ is, dan moet je daar vooral wat mee gaan doen. Er is in dit opzicht geen one size fits all.”

Meer weten over dit boek: