Mindful seks. Tips voor een beter seksleven

Mindfulness is een beproefde techniek tegen stress. Je kunt aandachtig eten, drinken en joggen, dus waarom zou je geen mindful seks hebben? Journalist Lene Kemps duikt de boeken in op zoek naar antwoorden en geeft tips voor een beter seksleven.

seksleven, beter seksleven

Mindfulness

Het lijkt wel een toverwoord: mindfulness, en in zekere zin is het dat ook. De beproefde techniek kwam overwaaien uit het boeddhisme en biedt soelaas in tijden van stress.

De essentie is om elke seconde en elke gewaarwording bewust mee te maken. Om je hoofd niet te laten vollopen met gepieker. Mindfulness helpt je afstand te nemen van het getater in je bovenkamer, je gedachten te zien als wolken die voorbij drijven en niet als waarheden die zijn gebeeldhouwd in steen.

Zweverig

Voor wie zucht en denkt ‘wat zweverig’: de wetenschap bewijst zwart op wit dat mindfulness je stressniveau vermindert, je concentratie verhoogt, je empathische vermogen vergroot, je creativiteit verbetert, je veerkracht versterkt en je negatieve gevoelens als angst en pijn helpt beheersen.

De technieken zijn toepasbaar op bijna alle aspecten van het leven. Omdat het zo’n efficiënte aanpak bleek, duurde het niet lang voor het principe een reeks praktische en commerciële invullingen kreeg. Zo zijn er intussen workshops voor huisdieren (dogfulness), christenen (mindful met Jezus) en automobilisten.

Mindful seks

Zelf was ik niet cynisch over mindful seks, want als je gedachten je érgens in de weg zitten en je verhinderen volop van het moment te genieten, dan is het wel bij seks. Zelfs in volle actie kunnen we ons zorgen maken over ons lichaam: heb ik een pukkeltje op mijn rug? En: is er een positie waarbij cellulitis verdwijnt? Bovendien denken we maar al te vaak aan wat we nog moeten doen: wat zullen we eten? Mindful seks, geen slecht idee!

seksleven, beter seksleven

Mindful en mindblowing seks

Actrice Jessica Graham, auteur van Mindful en mindblowing seks, was niet altijd een voorbeeld van iemand die bewust in het nu leeft.

Als tiener leidde ze een bestaan vol seks, drugs en rock-’n-roll. ,,Ik weet hoe het is me alleen te voelen tijdens seks. Om seks te hebben met iemand die ik niet mag. Ik weet wat het is te vragen wat ik wil, maar alleen als ik dronken ben. Ik weet hoe ik klink als ik een orgasme fake. Ik ken het gevoel dat er meer moet zijn.’’ Ze greep meditatie aan als een kans haar leven op de rit te krijgen.

Van haar monsterlijke gedachten maakte ze haar mantra. ,,Gedachten die ons vertellen dat we niet goed, aantrekkelijk of rijk genoeg zijn, beheersen ons leven en bepalen onze stemming. In plaats van ze te willen uitschakelen, werden die mentale praatjes en beelden iets om op te mediteren. Ik gebruikte het mantra ‘gebabbel/ geklets’ voor negatieve gedachten en ‘beeld’ voor geestelijke beelden.

Betere seks

Ik was geschokt over hoe luidruchtig en kwalijk mijn gedachten waren. Nu merk ik dat mijn geest rustiger is. Als er negatieve gedachten opkomen, merk ik ze meteen op en kies ik ervoor ze niet te geloven.’’

Voor de vrouw met het desastreuze seksleven was het een kleine stap die vrijheid en verlichting ook te willen ervaren in bed. ,,Door mindfulness in je seksleven te brengen, stel je jezelf open voor een ruimer en rijker leven. Als we ons seksleven verbergen, doen we dat ook met een deel van onszelf. Elk moment biedt een kans te ontwaken, mits je het de volle aandacht geeft. Als je meer mindfulness in je seksleven brengt, kun je ondervinden dat de intense verbinding die je tijdens seks met je partner voelt, zich uitbreidt tot de wereld.’’

Ontspannen

Mindful seks komt niet zomaar aanwaaien als je maar ontspannen genoeg bent. Het boek van Graham zit dan ook vol huiswerk en doe-kaders. Zo geeft ze een kijkoefening ter voorbereiding op vrijen met de ogen open, wat de verbinding met je partner verhoogt en je belet in gedachten af te dwalen. In de oogin- oogmeditatie raadt ze aan tegenover je partner plaats te nemen, de wekker op 30 minuten te zetten en de hele tijd naar elkaar te staren.

Wellicht heb je de neiging weg te kijken. Doe dat niet. Als je wordt overvallen door emoties: laat het gebeuren. Als je ogen moe worden, mag je ze even sluiten, maar je kijkt meteen terug naar degene tegenover jou.

Passie

Het resultaat van alle oefeningen klinkt veelbelovend. Graham: ,,Er ontwaakte een vrouw in mij die een nieuw soort seks, passie en genot wilde. Zij wilde de volle omvang van haar seksualiteit onderzoeken.”

Psycholoog en gynaecoloog Lori Brotto kwam via een andere weg bij meditatie terecht. Zij bestudeerde seksuele dysfuncties bij vrouwen – geen zin en of pijn bij seks – en beleefde een aha-moment in een mindfulnessworkshop voor depressieve mensen.

,,De patiënten gebruikten dezelfde woorden als mijn cliënten om hun probleem te beschrijven: ze voelden zich vervreemd van hun lichaam, ze leefden in hun hoofd, soms leek het alsof ze zichzelf hadden uitgezet. Depressieve mensen hebben veel baat bij mindfulness om hen door angst- aanvallen heen te helpen, dus ik besloot de technieken ook opmijn patiënten toe te passen.’’

Opdrachten

Brotto gaf haar patiënten opdrachten voor thuis mee. Ze moesten voor de spiegel staan en hun lichaam beschrijven in neutrale, niet-oordelende termen. Ze moesten herhalen: ‘Ik voel me seksueel en levendig’. Ze deden ademhalingsoefeningen en concentreerden zich op de smaak van rozijnen in hun mond. Brotto: ,,Alles om hen bewust te maken van hun lichaam en hun zintuigen, om hun geest even af te slui voor problemen met de kinderen en het eindeloos multitasken.’’

Hoger libido

De resultaten waren spectaculair. Al haar patiënten meldden een hoger libido en een betere relatie. Brotto kreeg veel kritiek van collega’s, maar ziet mindfulness als een geweldige methode om verminderde lustgevoelens aan te pakken. ,,Het is een geschenk om te ontdekken dat de capaciteit te genieten in elk van ons zit. Die mogelijkheid is er, we moeten er gewoon aandacht voor hebben.’’

Tips voor beter seksleven

 • Weer een tiener: denk aan hoe spannend het was toen je nog geen seks had, maar zoende en streelde tot er stoom uit je oren kwam. Plan zo’n tienerdate in met je geliefde.
 • Sms’en: van een lief en suggestief berichtje tot een 18+ videochat, sms’en is een simpele manier om seksuele energie op te wekken met je partner.
 • Kleding: kleed je zo dat je je goed, mooi en aantrekkelijk voelt. Als dat voor jou lukt met een overall en een muts, is dat ook oké.
 • Verlicht de druk: dat geldt vooral als je een tijd geen seks hebt (gehad). Doe iets anders samen: wandel, knuffel, slaap lepeltje-lepeltje.
 • Richt je niet op wat er niet goed gaat, maar zoek positieve stimulans.
 • Sta open: voel en koester het eenvoudige plezier dat eten, drinken of uitrusten je bieden.
 • Hou van jezelf: vind jezelf mooi.
 • Vind dat je het waard bent gezien te worden.
 • Maak tijd: zet seks op de agenda, plan het. Elke relatie heeft tijd en aandacht nodig. Houd jullie band levendig, óók de seksuele.
 • Geniet van de reis: natuurlijk wil je een orgasme ervaren, maar werk er niet te nadrukkelijk naartoe. Geniet van elkaars lichaam en alles wat er onderweg gebeurt.
 • Blijf in je lijf: probeer je niet te laten afleiden door gedachten.
 • Blijf alert met al je zintuigen.
 • Houd je ogen open: Graham is een fan van vrijen met de ogen open, vanwege het intense contact. Wie zijn ogen sluit, kan ‘uitchecken’ en in zijn hoofd verdwijnen.

Meer informatie over dit boek: