Mogelijk nieuw medicijn om alzheimer te vertragen

Het lijkt erop dat er voor het eerst een medicijn op de markt komt wat de ziekte van Alzheimer kan remmen. Neuroloog en directeur van het BrainResearch Center Niels Prins noemt het een ‘megastap in de goede richting’.

Medicijn alzheimer

Het medicijn aducanumab lijkt er voor te zorgen dat het denkvermogen, maar ook het dagelijks functioneren van alzheimerpatiënten, minder hard achteruit gaat. Dat blijkt uit een analyse onder ruim 2000 patiënten die 1,5 jaar lang deelnamen aan een internationaal onderzoek.

Fabrikant Biogen heeft inmiddels bij de Amerikaanse medicijnen- en warenautoriteit FDA om goedkeuring gevraagd om het medicijn op de markt te brengen. ,,Als dit lukt, ligt het medicijn binnen een half jaar op de Amerikaanse markt’’, zegt Prins, neuroloog in het Amsterdam UMC.

Demente vrouw staart voor zich uit
Foto: Shutterstock

Medicijn in Nederland

Vele miljarden zijn er wereldwijd gestoken in alzheimeronderzoek, maar dit heeft slechts geleid tot vier geregistreerde middelen die de concentratie van een kleine groep patienten tijdelijk verbetert. Zeker 400 middelen werden al getest, maar faalden.

Wanneer de FDA het medicijn goedkeurt, ligt het niet meteen op de Europese markt. Het moet eerst door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) worden getoetst. ,,Dit kan zo maar een jaar in beslag nemen’’, zegt Prins.

Positieve resultaten

De positieve resultaten van aducanumab verrassen des te meer, omdat de farmaceut in maart dit jaar de studie stopzette. Uit een tussentijdse analyse onder een groep van ruim 1700 deelnemers werd geconcludeerd dat het medicijn niet beter werkte dan een placebo. Een flinke tegenvaller. Maar in de maanden na de stopzetting kwamen extra data van 300 deelnemers binnen en blijkt er alsnog goed nieuws te melden.

In een hoge dosering – elke maand een infuus – zorgt aducanumab ervoor dat het denkvermogen van alzheimerpatiënten gemiddeld 23 procent minder hard achteruit gaat. Wel zijn er bijwerkingen.