Muziek luisteren tijdens hardloopwedstrijden: doen of niet?

Onderzoekers van de UGent zoeken uit in hoeverre muziek het loopgedrag kan ‘boosten’ en of het verstandig is om muziek uit wedstrijden te bannen.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

In mei werden 48 lopers gediskwalificeerd nadat ze muziek beluisterden tijdens hun deelname aan een 10k loopwedstrijd in Hull, Engeland. Ook in de Verenigde Staten verbood men een tijd lang het gebruik van mobiele muziekspelers. Momenteel zijn deze alleen nog aan banden gelegd wat professionele competitie betreft waarbij prijzengeld of medailles aan te pas komen. Maar zijn dergelijke reglementen wel juist?

Het effect van muzikale parameters

Onderzoek aan de UGent toonde al aan dat onhoorbare versnellingen in het tempo van de muziek de pasfrequentie van de loper kunnen opdrijven. Ook andere universiteiten die de invloed van muzikaal tempo op sporten van cyclische aard bestudeerden, gaven aan dat snellere muziek het tempo van onder meer roeiers en fietsers kan opdrijven. Naast tempo kunnen ook andere muzikale parameters ons loopgedrag beïnvloeden. Zo ontdekte men aan de UGent dat de energie van de muziek, maar ook specifieke karakteristieken gerelateerd aan de toonhoogte, loop-en wandelgedrag kunnen stimuleren.

muziek, muziek luisteren

Bron: Pexels.com

Intensiteit van de inspanning

De intensiteit van de inspanning is wel van groot belang, aangezien het effect van de muziek doorgaans afneemt bij een toenemende intensiteit van de geleverde prestatie. Wanneer de fysieke inspanning toeneemt en de fysiologische prikkels te groot worden, verschuift de aandacht van de sporter waardoor muziek steeds minder effect heeft. Aangezien het gros van het onderzoek van muziek op sportprestaties recreatieve sporters testte, is dus nog steeds de vraag of muziek er op een topniveau ook nog in slaagt om nog steeds enig effect op de prestatie uit te oefenen.

Conclusie

Het staat dus vast dat muziek loopprestaties (en tevens bij andere cyclische sporten) kan stimuleren. De vraag is of dat echter wel nog steeds het geval is op het hoogste niveau. Verder onderzoek probeert hier uitsluitsel over te geven, maar ondertussen is het verbod op muziekspelers tijdens competities waarbij prijzengeld in de macht te slepen valt, dus zeker niet volledig uit de lucht gegrepen.