Nederlander te moe om te bewegen en te ontspannen

Vermoeidheid, stress en tijdgebrek zijn voor Nederlanders de reden om onvoldoende te bewegen en te ontspannen. En dat terwijl meer dan 90 procent ontspanning wel belangrijk vindt. Minder dan de helft van hen doet daar ook moeite voor. Dit blijkt uit een onderzoek van Kantar, in opdracht van Zilveren Kruis.

Je moet er wat voor doen

Iedereen is het er bijna wel over eens dat regelmatig bewegen (80%), gezonde voeding (91%), genoeg ontspanning (92%) en een goede nachtrust (91%) belangrijk zijn om gezond te blijven. Toch krijgen maar weinig mensen dat voor elkaar. Opvallend zijn de tegenstrijdigheden die Nederlanders als barrières ervaren. Zo voelt één op de vijf zich niet fit genoeg om te sporten en dertig procent voelt zich te moe om te ontspannen. Een gezond leven geeft energie, maar vergt ook inspanning. Drie op de tien Nederlanders geven aan niet toe te komen aan genoeg ontspanning, slaap of gezonde voeding. Voor sport en beweging, dan is dat ruim vier tiende (44%).

wandeltochten, wandelen

Stel haalbare doelen

Hidde van der Ploeg, onderzoeker en gezondheidswetenschapper bij Amsterdam UMC, legt uit: “De sleutel voor het langdurig volhouden van een gezondere levensstijl zit vaak in het stellen van reële doelen die in kleine stappen te behalen zijn. Jezelf hoge gezondheidsdoelen stellen kan een averechts effect hebben. Men wil direct een halve marathon lopen of 5 keer in de week naar de sportschool. Maar het is juist veel beter om klein te beginnen. Wandelen is bijvoorbeeld al intensief genoeg voor gezondheidsvoordelen. Dus ook als je bijvoorbeeld geen zin hebt, of te moe bent, kan één blokje om vaak al genoeg zijn om toch aan voldoende beweging te komen voor die dag. En dit geeft energie en een positief gevoel. En als je het samen doet motiveer je elkaar nog meer. Het is ook verstandig om activiteiten te zoeken die functioneel en/of leuk zijn, dat zorgt dat ze makkelijk in je dagelijks leven te integreren zijn. En dat is de beste drijfveer voor succes.”

Vooral vrouwen hebben moeite met sport en slapen

Nederlanders geven zichzelf met een 7,2 een ruime voldoende als het gaat om hun eigen gezondheid. Maar waar het een gezonde levensstijl betreft, zijn we kritischer op onszelf. Zo geeft bijna 1 op de 4 zichzelf een onvoldoende voor voldoende beweging en ook het volhouden van gezonde leefgewoonten wordt als heel moeilijk ervaren. Uit de cijfers blijkt vooral dat vrouwen dit laatste lastig vinden, bijna de helft van de vrouwen (45%) heeft moeite om voldoende beweging vol te houden ten opzichte van bijna een derde (31%) van de mannen. Kijken we naar voldoende nachtrust dan heeft 28 procent van de vrouwen hier moeite mee, ten opzichte van 18 procent bij de mannen. Vrouwen ondervinden dus over het algemeen meer barrières, zoals vermoeidheid, stress, tijdgebrek en het huishouden, om te werken aan een gezonde levensstijl dan mannen.

Kleine veranderingen helpen al

Naast stress, vermoeidheid of motivatieproblemen zijn er ook factoren van buiten die gezond leven moeilijker maken. Tijdgebrek door werk, maar ook een drukke planning of het weer zijn barrières voor veel Nederlanders om gezonde doelen te behalen. Terwijl ook op het werk of thuis juist met kleine veranderingen aan die gezonde levensstijl gewerkt kan worden.