Nederlanders slecht voor bereid op kou. Tips

Nederlanders zijn vaak slecht voorbereid op vrieskou. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. Door de slechte voorbereiding lopen mensen een groter risico op ongelukken of onderkoeling.

winter2

Slecht voorbereid

Zo heeft bijna de helft van de Nederlanders geen strooizout in de kast staan en een grote groep loopt kans in een file onderkoeld te raken. Bijna de helft neemt bij een gevoelstemperatuur van min 20 graden Celsius geen deken mee in de auto. Meer dan driekwart van de automobilisten heeft geen eten bij zich en 60 procent vertrekt zonder drinken.

Lopen

Ook gaan veel Nederlanders in de vrieskou lopend naar hun bestemming, vooral voor werk, om kinderen op te halen of boodschappen te doen. Vooral voor kwetsbare groepen als ouderen en mensen met een fysieke beperking is kou een groot risico. Hun lichaam blijft minder lang warm omdat het moeizamer beweegt.

Voorbereidingen

Het Rode Kruis adviseert mensen goed voorbereid op pad te gaan en geeft tips via de website en sociale media. Automobilisten doen er goed aan voldoende brandstof te tanken om lange files te kunnen overbruggen. Wie onderweg in de problemen komt, kan de Rode Kruis-app raadplegen.

winterweer , kou , koude , sjaal , muts , vriezen , vries

Foto: Corne Sparidaens

Tips voor onderweg

  • Neem altijd wat te eten en drinken mee voor als je vast komt te zitten. Zorg dat je je telefoon beschermt tegen vrieskou, dan loopt hij minder snel leeg.
  • Met de auto? Neem een deken mee om warm te blijven.
  • Met de fiets? Voorkom glijpartijen. Laat wat lucht uit je fietsbanden lopen.
  • Wachten op OV? Ga zoveel mogelijk uit de wind staan.

Hulp

  • Pas op jezelf en let op een ander. Help elkaar de winter door.

Doen: Maak ook de stoep van je buren sneeuwvrij.

Kleding

  • Kleding in laagjes houdt je beter warm. Wist je dat je via je hoofd de meeste warmte verliest?

Tip: Koop antislipzolen voor onder je schoenen, zodat je niet uitglijdt.

Beweging

  • Beweging houdt je warm
  • Tip: Je lichaamstemperatuur stijgt ook als je alleen je armen, handen, vingers en tenen beweegt.