Niezen. Waarom niezen we door licht?

Iedereen niest wel eens, maar wat is het eigenlijk? Hoe wordt het opgewekt? En waarom moet je niezen als je tegen de zon inkijkt?

niezen, hoesten, nies, zakdoek, ziek, verkouden

Bron: Flickr/ Mcfarlandmo

Wat is niezen?

Om met het eerste te beginnen: niezen is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, bedoeld om het lichaam te beschermen tegen bacteriën en virussen. Bij irritatie van het neusslijmvlies wordt een signaal doorgegeven aan de hersenen. De daaropvolgende reflex doet de keel, ogen en mond sluiten. Vervolgens trekken de borstspieren hard samen, ontspannen de keelspieren en wordt de lucht (samen met speeksel en slijm) uit het lijf geperst.

Niezen door het licht

Er zijn allerlei oorzaken waardoor het neusslijmvlies wordt geprikkeld. Een daarvan is het kijken naar een sterke lichtbron. Dat naar schatting een kwart van de mensen moet niezen door licht, wordt door wetenschappers uitgelegd als een ’storing’ in het zenuwstelsel.Een verkeerde verbinding. De lichtbron veroorzaakt een sterke reactie op de zenuwbanen die de ogen met de hersenen verbinden. Op het punt waar de zenuwbanen van beide ogen elkaar kruisen, treedt een soort kortsluiting op. Dit stimuleert het onderliggende hersenweefsel, dat de geurwaarneming en ook het niezen activeert. Hiervoor is de term ‘achooism syndroom’ bedacht, tevens bekend als de ‘photic sneeze reflex’.

Seks en niezen

Terzijde: Britse wetenschappers hebben ook een mogelijk verband ontdekt tussen seksuele fantasieën en een niesbui. ,,Daarbij treedt een vergelijkbare storing op in het zenuwstelsel”, stelt hoofdonderzoeker Mahmood Bhutta in de Sunday Times. Deze afwijking komt overigens aanzienlijk minder vaak voor dan de ‘lichtnies’.