Online hulp voor vrouwen bij (ex-)partnergeweld

Hoe geweldig het voelt als een relatie goed zit, zo verschrikkelijk is het als je gevangen zit in een ongezonde relatie of als je jezelf niet veilig voelt in je relatie. Bij (ex-)partnergeweld denken we al snel aan lichamelijk en seksueel geweld. Maar niet alle vormen van geweld zijn fysiek.

Partnergeweld

Wat is partnergeweld nou eigenlijk? Het is iedere vorm van geweld tussen huidige partners en ex-partners. Die vormen zijn fysiek geweld, seksueel geweld, psychisch geweld (bijvoorbeeld emotioneel of psychologisch) en economisch geweld (financieel geweld).

online hulp

Psychisch geweld

Onder psychisch geweld verstaan we zaken als vernedering, uitschelden, kleineren, bedreiging, constant kritiek krijgen, manipulatie, gaslighting en coercive control. Bij gaslighting wordt het slachtoffer zo in de war gemaakt dat hij/zij gaat twijfelen aan zijn/haar eigen mentale gezondheid en niet meer durft te vertrouwen op zichzelf (‘Het ging toch zo? Ben ik nou gek?’). Bij coercive control bepaalt de partner bijvoorbeeld wat je draagt en met wie je mag praten, je wordt constant in de gaten gehouden. Economisch geweld wordt soms ook bij psychisch geweld neergezet. Deze vorm van geweld betekent bijvoorbeeld dat je niet mag werken, dat je geen eigen pinpas mag hebben of dat je (een gedeelte van) jouw salaris aan je partner moet geven.

Effecten partnergeweld

Partnergeweld heeft veel negatieve effecten op lichamelijk, sociaal, emotioneel, psychologisch en financieel vlak. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van stress, hoofd-, nek- of buikpijn, slecht slapen, angst, depressie, post-traumatische stressstoornis, isolement (geen vrienden en familie meer zien), verslaving, vermoeidheid, in de war zijn en geldproblemen.

Er zijn veel vrouwen die partnergeweld meemaken, wereldwijd ongeveer 1 op 3 vrouwen, maar vaak zijn er allerlei redenen waarom ze er niet over durven te praten en geen hulp durven te zoeken. Toch is het belangrijk om hulp te zoeken, want de situatie wordt niet uit zichzelf beter.

schrijven, online hulp

Online hulp

Ben jij of ken jij een vrouw die hulp nodig heeft? Kijk dan eens op de website van SAFE: www.safewomen.nl. Dit is een online platform voor vrouwen waar je informatie en opties voor hulp en steun kan vinden. Dit platform is gratis en je kunt het anoniem gebruiken.

SAFE is een initiatief van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc.