Perfecte wenkbrauwen. Wat is microblading?

Wie aan getatoeëerde wenkbrauwen denkt, heeft vaak het beeld van twee permanent verbaasde boogjes boven de ogen. Die tijd is gelukkig voorbij. Tegenwoordig is de wenkbrauwtattoo één van de meest gevraagde beautybehandelingen. De naam: microblading.

Niet iedereen is gezegend met een paar mooie volle wenkbrauwen. Vaak denken we dat volle wenkbrauwen alleen zijn weggelegd voor modellen en filmsterren maar ook wij kunnen met vollere exemplaren rondlopen dankzij microblading.

Wat is microblading

Sinds de volle wenkbrauw niet alleen de catwalk maar ook Instagram veroverde, ging de verkoop van wenkbrauwpoeders, -potloden en -gels pijlsnel de hoogte in. Helaas voor ons, dames die van zichzelf blonde of gewoon weinig wenkbrauwhaartjes hebben: wat er niet is, blijft nog steeds moeilijk om ze er natuurlijk uit te laten zien. De techniek van microblading is eigenlijk heel eenvoudig. Met minuscule mesjes worden oppervlakkige krasjes gemaakt, net onder de bovenste huidlaag. Daarin wordt vervolgens pigment aangebracht. Zo krijg je heel dunne getekende haartjes, die met het blote oog amper van echte te onderscheiden zijn. Precies daardoor is de techniek ideaal voor mensen die weinig tot geen wenkbrauwhaartjes hebben, erg lichte haartjes hebben of door een litteken een kale plek hebben in hun wenkbrauwen.

Is microblading hetzelfde als permanente make-up?

Niet helemaal. Pigmenten zouden niet langer dan één à twee jaar in de huid mogen blijven, daarna worden ze dof en grauw van kleur. Niet echt het resultaat waar de meeste vrouwen naar op zoek zijn . Met microblading blijft het pigment dan ook ongeveer anderhalf jaar in de huid. Pas daarna, wanneer de meeste kleur weg is, is het tijd om je wenkbrauwen opnieuw te laten bijwerken.

Hoe werkt het?

Het begint met een intakegesprek. Daar wordt alles uitvoerig besproken en uitgetekend, zodat je precies weet hoe je wenkbrauwen er zullen gaan uitzien. Neem ook zeker voorbeeldfoto’s mee van wat je mooi vindt, zodat het voor de wenkbrauwstylist duidelijk is naar welk resultaat je zelf op zoek bent. Daarna begint het uittekenen op het gezicht. Dat gebeurt heel precies met behulp van een liniaal een een meettechniek wordt de ideale vorm bepaald. De stylist tekent dan de wenkbrauwen op je gezicht. Ben je tevreden dan kan hij of zij beginnen. De behandeling is pijnlijk. Wanneer je stylist medisch geschoold is mag ze een verdovende zalf gebruiken. Het voelt precies zoals je zou verwachten: alsof iemand je huid strak trekt en er vervolgens met een klein mesje streepjes in kerft. Vervolgens wordt er pigment op de huid aangebracht. Terwijl dat intrekt, begint Karen aan de andere wenkbrauw. Dat proces herhaalt zich een paar keer en anderhalf uur (e later, zijn de wenkbrauwen klaar.

Hoe verloopt het herstelproces?

Op dag 1 hebben je wenkbrauwen een rood paarsige kleur. Op dag 3 heeft je huid nog steeds een rode tint en laten de eerste velletjes los. Dag 5: normale kleur komt er steeds meer door, veel vervellen Niet schrikken. Wie meteen na de behandeling in de spiegel kijkt, ziet twee donkere strepen boven haar ogen blinken. Je wenkbrauwen zijn de eerste twee dagen immers zo’n 30 procent donkerder, en dat is behoorlijk wennen. Pas na een week zie je er niet meer uit alsof je je wenkbrauwen onder handen liet nemen en na een maand kan je genieten van het uiteindelijke resultaat.

Goed schoonmaken

De eerste vijf dagen is het vooral belangrijk om je wenkbrauwen een paar keer per dag schoon te maken met een vochtig watje, om wondvocht en korstjes te voorkomen. Ook smeer je ze in met een herstellende zalf. De eerste dagen zijn je wenkbrauwen opvallend rood van kleur, dit omdat het pigment zich nog moet zetten in de huid. Niet onbelangrijk: ze zullen gaan vervellen. Spreek dus al je zelfdiscipline aan, en blijf van de velletjes af! Wie eraan gaat prutsen trekt het pigment mee uit de huid. En dan is al dat leed voor niets geweest. Bovendien heb je dan niet de perfecte wenkbrauwen.

Vervagen

Na ongeveer een week vervellen, zien je wenkbrauwen er weer normaal uit. De komende drie weken vervaagt de kleur nog een klein beetje, totdat deze perfect matcht met je haarkleur. Het enige wat je vanaf dan nog moet doen, is dagelijks met sunblock smeren om je wenkbrauwen zo lang mogelijk mooi te houden, en eventueel met een transparante gel in vorm kammen. Wie wil kan na 4 tot 6 weken terug voor een touch-up. Het kan immers gebeuren dat de verf de eerste keer niet overal even goed pakt. Dat kan je tijdens de touch-upsessie bijgewerkt worden. Maar de praktijk leert dat de meeste mensen al tevreden zijn na de eerste behandeling, en pas twee jaar later weer voor de deur staan als het tijd is voor een nieuwe behandeling.