Populaire kookboeken met groente en Italiaanse kookboeken

Uit de berg zomerse kookboeken plukken we vandaag groenteboeken en culinaire Italiëgidsen. Weinig vet, veel zon en tamelijk fris.

kookboeken

Groente

Groente is het nieuwe vlees. Nog maar kort geleden was de asperge een van de weinige groentes die het in Nederland schopten tot pièce of hoofdgerecht, tegenwoordig komt een keur aan andere groente daarvoor in aanmerking.

Zelfs fruit doet het leuk als hoofdgerecht: op een foodtruckfestival aten we onlangs de lekkernijen van Meet Jack: saté en een broodje gyros gemaakt van jackfruit, de enorme Aziatische vrucht die aan een opmars bezig is.

Kookboeken met groente

Een gang langs de recent verschenen kookboeken met groente in de hoofdrol toont dat er een duizelingwekkende hoeveelheid groentegerechten zijn die niet alleen de maag vullen, maar ook nog eens heerlijk smaken. De afgelopen zes weken was onze thuiskeuken voornamelijk vegetarisch, met een enkele keer een uitstapje naar wat vis en – vooruit – een stukje verantwoord vlees.

Iemand die weinig vlees of vis eet heet flexitariër, en naar de laatste cijfers van het Voedingscentrum rekent zo’n 55 procent van de Nederlanders zich tegenwoordig tot die groep.

kookboeken

We love groente – Janneke Vreugdenhil

Dat lezen we tenminste in het voorwoord van We love Groente van Janneke Vreugdenhil. Eigenlijk een vervolg op het eerdere I love Groente uit 2013, maar de culinaire wereld is in korte tijd zo veranderd dat ze echt van We kan spreken. Want steeds meer mensen plantificeren de maaltijd, een fijn verzinwoord van Vreugdenhil dat wijst op het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige.

Vreugdenhil is zeker geen vegetariër, maar ze presenteert haar groentegerechten met schwung. Geen flauwe hapjes waarbij een vleesverlangen blijft knagen. Nee, hier wordt serieus geplantificeert. In de pasta bijna bolognese wordt gehakt succesvol vervangen door linzen, de Marokkaanse aardappelomelet met tomatenmoes en brood is vullend en pittig van smaak en met een eggs florentine – waarbij spinazie in plaats van zalm of ham wordt gebruikt – werk je een stevig ontbijt naar binnen. Granenpap met carrot cake-smaak kan natuurlijk ook als dagstarter.

Vreugdenhil hanteert een prettige no-nonsense benadering. Niks trendy veggie: toevallig maakte ze een smakelijk boek over groente.

Het boek van Janneke Vreugdenhil is onder andere te bestellen bij Bol.com

groente, kookboeken

Salade – Janneke Philippi

Een andere Janneke is flexitarisch. Janneke Philippi werkt gestaag aan een omvangrijk culinair oeuvre vanuit haar studio in Zuid- Limburg. Een tiental boeken toont haar veelzijdigheid, die ze ook toepast in Salade. Een salade is geen kropsla met een plens slasaus, maar een verzamelwerk waarin het malse slablaadje wordt aangevuld met andere groenten – al dan niet geroosterd – pasta, rijst, peulvruchten, fruit en soms kip, vlees, vis of kaas.

Klassiekers als de caesarsalade worden afgewisseld met een speels geheel met dumplings of een gepofte aardappelsalade met ontkiemde mungbonen en dilledressing. Het plezierige aan het werk van Philippi is dat alles zo maakbaar is en toch een eigenzinnige uitstraling heeft. Een salade is bij haar zelden saai, de dressings zijn zo smakelijk dat je ze ook op een geroosterd broodje kunt sprenkelen.

Het boek salade is onder andere te bestellen bij bol.com

kookboeken

Gloeiend Groen – Welmoed Bezoen

Een nieuwe ster aan het groentefirmament is Welmoed Bezoen. Aan haar boek Gloeiend Groen is niks flexitarisch. Hier gaat het uitsluitend om groente en dan ook nog eens bereid op de barbecue, doorgaans het domein van pochende mannelijke vleesschroeiers. Tuurlijk, iedereen heeft wel eens een asperge op de barbecue gelegd of een aardappel gepoft boven het smeulende restvuur, maar meestal is de groente een bijgerecht op een roosterfestijn.

Bezoen heeft ook die bijgerechten opgenomen in haar boek, maar weet niettemin de lezer te enthousiasmeren voor een jerk-knolselderij met sambal en limoen-aïoli. Daarbij gaat het niet omeven huppakee, alles op het rooster. Nee, je moet er liefde en tijd insteken. Zoals bij de bruschetta met geroosterde abrikoos, geitenkaas en een langzaam gekarameliseerde uienchutney. Wat Bezoen doet is niet nieuw: het roosteren van groenten is al zo oud als de mens vuur kent. Maar de smaakcombinaties zijn zodanig dat je al snel vergeet dat je geen vis en vlees op het rooster hebt gelegd.

Gloeiend Groen is onder andere te koop bij Bol.com

Italiaans kookboek

Italië – Onno Kleyn

Denk aan rijke insalatas, heerlijke gerechten met geroosterde melanzane (aubergines), zacht gestoofde kardoen en volrijpe tomaten waaruit een bijkans zoet sap in de mond stroomt. Die groenten en nog veel meer kom je tegen in het nieuwe boek van Onno Kleyn met de simpele titel Italië . Geen gewoon kookboek, in de woorden van Kleyn zelf „misschien een hybride boek”. Het staat bomvol recepten, maar misschien nog voller met herinneringen en verhalen.

Toen hij midden twintig was woonde Kleyn een jaar met zijn geliefde – later zijn vrouw – in Italië waar hij als conservatoriumstudent erachter kwam dat zijn stem niet stimmlisch genoeg was voor een zangcarrière. Dus restte hem en zijn vriendin niets anders dan een studiejaar zonder geld maar met voldoende eetlust, te vullen met het nuttigen van Italiaans eten. De francofiel die Kleynwas (en nog steeds is) rolt tijdens dat jaar van de ene lekkernij in het andere feestmaal.

Langzaam leert hij niet alleen de taal kennen, maar ook de culinaire rituelen en mores van de Italianen. En hun gerechten natuurlijk.

Op zijn Kleyniaans–maakbaar, to the point en smakelijk – staan de recepten ingeklemd tussen bespiegelingen van de auteur over leven, liefde, geschiedenis en het ontstaan van de Brunello di Montalcini of het gegrilde minisnoekje uit het Lago Trasimeno. Een enkele keer zou de redacteur misschien iets op de rem hebbenmoeten trappen om Kleyn in zijn enthousiasme te beteugelen – Kleyn weet veel, vertelt veel en heeft vermoedelijk nog veel meer te vertellen, maar soms lijkt het of hij met een missie bezig is. Gelukkig doet hij dat in een stijl die de lezer gemakkelijk het hele boek doortrekt. Het is misschien een te kloek boek om zomaar losjes in je reistas te gooien, maar weet wel: je hebt met Italië zowel een heerlijk kookboek als een reisgids van formaat in handen.

Italië wordt verkocht door Bol.com

Italiaans kookboek

De bijbel van de Italiaanse keuken

Een stukje strenger is De Bijbel van de Italiaanse keuken van Maud Moody, Leonardo Pacenti en Nina Bogaerts. Dit boek, de zoveelste in de ‘bijbelreeks’ van uitgeverij Carrera Culinair, is samengesteld door het team van het vermaarde restaurant Toscanini in Amsterdam, al zo’n dertig jaar een ijkpunt voor la cucina italiana in Nederland. Hier geen lyriek maar een prachtig basisboek waarin klassieke gerechten uit de Italiaanse keuken – plus enkele Toscanini-krakers – stap voor stap en ongekend helder worden uitgelegd.

Zelfs een eenvoudige salade van witte bonen en tonijn laat je het water in de mond lopen. Met dit boek hoef je niet naar Italië.

Dit boek is onder andere te bestellen bij Bol.com