Prikangst? Vraag om een beetje lachgas

Panisch zijn voor prikken kan de gezondheid in gevaar brengen. De prikangst-poli helpt met lachgas.

spuit, injectie, medicijnen

Hij oogt vriendelijk en zijn stem klinkt rustig. En als hij vragen stelt, kijkt hij je oprecht geïnteresseerd aan. Goed luisteren is misschien wel het allerbelangrijkst als patiënten voor het eerst langskomen op de poli van Henk Schenk. Vaak met trillende benen en het zweet op hun voorhoofd.

Paniekaanval

,,Prikken stond voor mij gelijk aan een heftig paniekaanval. Dan moest ik overgeven en viel ik uiteindelijk flauw”, vertelt Daniëlla (33) uit Amsterdam. Omdat ze zich nog steeds schaamt, wil ze niet met haar achternaam in de krant. Toen ze een paar maanden geleden zwanger bleek, was er niet alleen maar blijdschap. Bloedafname was onvermijdelijk. ,,Ik moest op zoek naar een manier om prikken minder traumatisch te maken. Via prikangst.nl kwam ik bij dokter Schenk.”

Noodzaak

Schenk is doorgewinterd ‘prikker’. Twintig jaar lang werkte hij als GGD-arts in Amersfoort en kwam als manager van de afdeling reizigerszorg regelmatig in contact met patiënten met een naaldenfobie. Want prikangst of niet, soms is een injectie noodzakelijk.

Met de ervaring die hij opdeed op de ambulance in zijn studietijd, kwam Schenk op het lumineuze idee om lachgas te gebruiken. ,,Ik had vaak genoeg meegemaakt hoe slachtoffers van ongelukken wat lachgas krijgen toegediend om de eerste pijn weg te nemen. Waarom zou ik het niet eens inzetten bij mensen met extreme prikangst? Het bleek het ei van Columbus.”

stethoscoop, ziekenhuis, spuit, injectie, zorg

Doelgroep

Inmiddels behandelt Schenk bijna honderd patiënten per jaar op de prikangstpoli die sinds augustus is gevestigd in Meander Medisch Centrum in Amersfoort. ,,Opvallend is dat een belangrijk deel van de doelgroep hoger opgeleid is en een stevige carrière voor elkaar heeft gebokst. Gewend dus om het heft in eigen hand te nemen. Bij bloedafname of een vaccinatie moeten ze zich overgeven. Dat boezemt dan grote angst in”, verklaart Schenk.

Trauma

Een andere oorzaak kan een traumatische prikervaring uit het verleden zijn. Zoals bij Daniëlla. Schenk leert zijn patiënten met behulp van het medische lachgas weer controle te krijgen over de situatie. Met een kapje over de mond mogen patiënten zichzelf het middeltje toedienen. ,,Ik voelde me vrijwel meteen vertrouwd bij dokter Schenk”, vertelt Danielle. ,,Ik ben nog niet helemaal genezen van mijn angst. Maar het is draaglijk geworden.”

Wat is prikangst?

Naaldangst of prikangst is een officieel erkende fobie. De patiënt vertoont vaak een van de volgende gedragingen:

  • Duidelijke angst die overdreven of onredelijk is.
  • Onmiddellijke angstreactie, soms een paniekaanval.
  • Betrokkene weet dat de angst onredelijk is.
  • De confrontatie wordt vermeden of anders doorstaan met intense angst of lijden.

(bron: hulpbijprikken.nl)

Tekst: Iris van den Boom