Pure stevia als suikervervanger. Helpt dat?

Pure stevia is afkomstig van de gelijknamige plant en is dus een echt natuurproduct. Pure stevia wel te verstaan. De meest gebruikte soort stevia is bewerkt waardoor er heel wat chemische stoffen aan toegevoegd werden. Dat is dus duidelijk niet het geval met puur stevia die je in de natuurwinkel of de bio- shop koopt en deze die je in de supermarkt vindt.

Shutterstock

Pure stevia

Pure stevia bevat geen toevoegingen en, nog belangrijker, geen koolhydraten. Het is daar bovenop ook calorievrij. Wil je zowel je gezondheid verbeteren als meer vet verbranden en makkelijker afvallen? Dan ben je ongetwijfeld op zoek naar een gezonde suikervervanger.

Geraffineerde witte suiker is immers één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals:

  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Een verstoort cholesterolgehalte
  • Een te traag of te snel werkende schildklier
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes

Het is dus zeker hoog tijd dat we op zoek gaan naar een geschikt alternatief voor suiker. Zo kunnen we er definitief van afkicken. Steeds meer landgenoten raken immers écht verslaafd aan suiker. Stevia bevat geen vetten en koolhydraten is is zelfs calorievrij. En toch is deze natuurlijke suikervervanger maar liefst 300 keer zoeter dan geraffineerde suiker. Genoeg redenen dus om voortaan pure stevia te gebruiken in plaats van witte suiker.

Gezondheidsvoordelen

Pure stevia dus dus nog meer gezondheidsvoordelen dan aanvankelijk gedacht. Geraffineerde witte suiker en kunstmatige zoetstoffen maken ons dik en bedreigen onze gezondheid. Niet dus met pure stevia.

Stevia
Pixabay

Het gebruik van pure stevia:

  • Doet je meer vet verbrandt en makkelijker afvalt: pure stevia bevat immers geen vetten en is vrij van calorieën
  • Verlengt je verzadigingsgevoel: dat heeft tot gevolg dat je honger langer uitblijft en je automatisch minder eer. Dat staat in fel contrast met kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Die stimuleren je hongergevoel  en zorgen voor bijwerkingen zoals hoofdpijn, migraine, duizeligheid, een verstoorde spijsvertering en buikpijn
  • Een stabiele bloedsuikerspiegel: terwijl geraffineerde suiker en kunstmatige zoetstoffen je bloedsuikerspiegel doen pieken. Dat veroorzaakt niet alleen ongezond buikvet en overgewicht maar ook een hoge bloeddruk, een verstoort cholesterolgehalte, een te snelle of te trage schildklier en diabetes.  Pure stevia doet het tegenovergesteld. Het verlaagt je bloedsuikerspiegel en houdt hem ook stabiel
  • Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt voor een kleinere aanmaak van insuline: het betreft een hormoon dat onze vetopslag en vetverbranding regelt. Bij een stabiele bloedsuikerspiegel maakt onze pancreas of alvleesklier minder insuline aan waardoor je meer opgeslagen vet en ongezond buikvet verliest en makkelijker afvalt.
  • Een gezonde bloeddruk: heb je last van een hoge bloeddruk? Dan is het gebruik van stevia ook voor jou aangewezen. Zuid- Amerikaanse wetenschappers ontdekten pure stevia als geneesmiddel. Onder meer voor het bestrijden van een hoge bloeddruk
  • Voor gezonde en sterke tanden: terwijl zowel geraffineerde suiker als kunstmatige zoetstoffen de gezondheid van onze tanden en ons tandvlees bedreigen, doet stevia het tegenovergestelde. Stevia zorgt voor sterke en gezonde tanden en voorkomt gaatjes.

Zoeter

Een niet te onderschatten voordeel van pure stevia is ongetwijfeld de vaststelling dat deze natuurlijke suikervervanger maar liefst tot 300 keer zoeter is dan witte suiker. Je zal er dus ook veel minder van gebruiken.

Pixabay

Recept met Stevia

Koolhydraatarme en suikervrije courgettecake
Ingrediënten voor tien personen:

  • 250 gram grof geraspte courgettes,
  • 3 los geklopte eieren,
  • 50 gram onbewerkte en gemende noten,
  • 50 gram boter,
  • 2 eetlepels suikervrije amandelboter,
  • 1 theelepel vanille aroma,
  • 200 gram amandelmeel,
  • 1 halve theelepel bakpoeder,
  • 1 halve theelepel zuiveringszout
  • 3 eetlepels pure stevia

Ingrediënten voor je glazuur:

  • 400 gram magere roomkaas,
  • 4 eieren,
  • de fijngeraspte schil van 1 halve citroen,
  • fijngeraspte schil
  • sap van een 1 bio citroen
  • 4 eetlepels pure stevia kristal

Bereiding:

  • Je oven voor verwarmen op 160 graden
  • Bekleed een cakeblik met met bakpapier
  • Laat de boter smelten op een zacht vuurtje
  • Roer in een grote kom het amandelmeel, met het bakpoeder, het zuiveringszout, de helft van de noten en de 4 eetlepels stevia kristal door
  • Voeg het daarna bij de droge ingrediënten
  • Voeg er de eieren, de vanille en de courgettes aan toe en roer grondig
  • Doe het beslag in het cakeblik en spreid gelijkmatig uit
  • Bak de cake gedurende een 60 tot hij mooi gerezen is en een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt
  • Laat de cake 15 minuten afkoelen, haal hem uit het cakeblik en verwijder het bakpapier
  • Zet de cake op een taartrooster.
  • Klop voor het glazuur de roomkaas en de pure stevia poeder tot een luchtige crème
  • Klop de citroenschil en het citroensap er snel door
  • Strijk de crème uit zowel over de bovenkant als in het midden van de cake
  • Versier je suikervrije en koolhydraatarme cake met de resterende noten
stevia
Pixabay

Suikervrije pepernoten met stevia

Ingrediënten:

  • 50 gram roomboter,
  • 100 gram amandelmeel,
  • 30 gram pure stevia poeder,
  • 1 eetlepel speculaaskruiden,
  • 3 eetlepels kokosmelk
  • 1 halve theelepel baking soda
  • Bereiding:

    • Je oven voorverwarmen op 160 graden
    • Smelt de roomboter en voeg er alle droge ingrediënten aan toe
    • Doe er de gesmolten de boter en 2 eetlepels kokosmelk (of je favoriete soort plantaardige melk aan toe
    • Maak kleine bolletjes van het niet té natte beslag
    • Bak de suikervrije pepernoten gedurende een vijftiental minuten. Controleer regelmatig en zorg er voor dat de pepernoten zacht blijven
    • Laat ze vervolgens gedurende minstens 2 uur afkoelen

    Tekst: Francois Appers

    Bron: www.leefnugezonder.be