Racen en shoppen – Column ALS Mariska van Gennep

Sjon krijgt bericht van een oude zakelijke relatie Bob. Of hij naar de Gamma Racing Day wil. Sjon overlegt met mij en heeft zelf wat bezwaren. Het lijkt mij (voor hem) een geweldig uitje. Ook Hendrik ziet het wel zitten om daar te kijken. DSC_3075 Bob heeft namelijk VIP tickets voor Sjon en wie van ons gezin met hem mee wil, ook om achter de schermen te kijken. We dubben over zaterdag of zondag en dan krijgen we bericht dat het voor Sjon in verband met drukte, het beste is om op vrijdag te komen.

Dubbel uitje

De meiden en ik zijn even teleurgesteld, dit was de dag waarop we gepland hadden met zijn drieën een paar uurtjes te gaan ‘shoppen’. Iets wat we echt al tijden niet meer gedaan hebben. Nu komt het erop neer, dat ik met Sjon en Hendrik naar de TT-baan ga. Voor mij zeker ook een leuk uitje, maar ik voel me schuldig richting mijn dochters. En dan op de dag dat Bob de tickets komt brengen, is Mark hier. Hij komt vaker langs voor een bakje en is ook één van onze steunpilaren als ik een avondje weg ben, om bij Sjon te zijn. Hij is vrijdags vrij én hij vindt het leuk om met Sjon mee te gaan. Ik app Marleen en Veerle, dat we toch naar Groningen gaan.

Loslaten

Die middag vertrekken wij iets voor Mark er is. Het is redelijk rustig in Groningen. We besluiten eerst een lekkere lunch te nemen voor we echt gaan shoppen. Ik voel me redelijk gespannen. Voor het eerst sinds weken ben ik buiten Assen. Het voelt raar en toch ook heel goed om even een middag niet te zorgen en verzorgen. Ik app Mark even om te vragen hoe het gaat. Ze hebben het naar hun zin, Bob stond al klaar om ze op te wachten en naar de paddock te brengen. Dan lukt het me om het even los te laten. In de winkel gaan we elk ons eigen weg, maar houden elkaar wel in het oog. Ik zie een lekker vest hangen voor in het najaar, die neem ik mee. Marleen en Veerle vinden ook wat leuke spullen, na het passen verdwijnt meer dan de helft wat niet past of niet mooi is. In de kleedkamer tussen Veerle en mij wordt de liefde bedreven, dit melden we maar aan één van de dames in de winkel. We kunnen er wel om lachen.

Sleutel

We lopen nog tussen wat winkels door en gaan dan weer huiswaarts. Beide meiden moeten rond vijf uur werken. Thuisgekomen heeft niemand van ons een sleutel bij zich. De buurman die onze sleutel heeft is er niet. Veerle wil bij de buren over het platte dak naar haar openstaande raam klimmen, maar net voordat ze dit wil doen komen de mannen weer thuis gelukkig.

Zijspan

Mark, Sjon en Hendrik hebben uitleg gekregen over hoe een zijspan werkt en hoe iemand op de motor zit. Het is heel krap, dat is op de foto te zien waar Hendrik op de motor zit. Ik heb via app wat foto’s gekregen en later krijg ik een mailtje met allerlei foto’s. Sjon staat er lachend op. Hij vertelt dat het daar iets waaide en dat hij het meegenomen beademingsapparaat niet nodig had. De lach is even terug in zijn ogen. Het is mooi dat hij er even uit is geweest. Super dat Bob dit heeft geregeld!

Achteruit

Een paar dagen erna is Sjon wat stil en teruggetrokken. Hij heeft er moeite mee dat hij niet meer kan genieten van eten en bijna de hele dag beademing nodig heeft. Het snijdt door mijn ziel, kon ik hierin maar iets voor hem betekenen. Dit is echter de achteruitgang die soms snel, soms wat langzamer doorgaat… * In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Mariska van Gennep

Sjonny, de man van Mariska van Gennep, kreeg in 2015 de diagnose ALS. Mariska schreef tijdens zijn ziekte wekelijks goed gelezen blog op Gezondheid & Co. Deze verhalen gingen over de ziekte, de aanpassingen die gedaan moesten worden en over het leven met ALS in een gezin met drie kinderen. Sjonny overleed op 24 april 2017. Alle blogs van Mariska lees je in dit dossier

Al haar blogs zijn gebundeld: