Recept appelkruimeltaart zonder pakjes

Lactosevrij – Vegan

Taart zit vaak vol suiker en helemaal als je een taart maakt uit een pakje. Jolijn Evers, van de site www.jolijnevers.com stuurde ons een recept van deze heerlijk apple crumble pie. Appelkruimeltaart wie lust het niet? De familie van Jolijn is er in ieder geval gek op en hij is gemaakt zonder pakje.

appelkruimeltaart

Ingrediënten

voor de bodem en kruimelkorst

  • 90 gram ongezouten amandelen
  • 90 gram ongezouten Cashewnootjes
  • 125 gram speltbloem
  • 95 gram havermout. (zie tip)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje vanillepoeder of merg van een vanillestokje
  • snufje zout
  • 2 eetlepels honing of agave siroop
  • 130 gram gesmolten kokosolie
  • TIP: Wanneer je havermoutvlokken gebruikt, pulseer deze dan even kort in een keukenmachine zodat ze net even iets fijner zijn, maar maak er geen havermoutmeel van! Ik gebruik zelf havermout van de Basic lijn van Albert Heijn. Lekker goedkoop, niet te grof en prima te verwerken in granola of voor een taartbodem.
appelkruimeltaart

Ingrediënten voor de vulling

  • 5 Granny Smith appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel vanillepoeder of merg van een vanillestokje
  • 3 eetlepels speltbloem
  • 2 eetlepels honing of agave siroop
  • 2 eetlepels kokosolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een ronde springvorm met gesmolten kokosolie en leg op de bodem een bakpapiertje.
  • Hak de noten in een keukenmachine fijn en meng het met de rest van de droge ingrediënten.
  • Wanneer alle droge ingrediënten goed gemengd zijn voeg je de honing en gesmolten kokosolie hieraan toe.
  • Wanneer alles goed gemengd is, gebruik je 3/4 van de kruimel voor de bodem. Verspreid het gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk het goed aan.
  • Bak de bodem in het midden van de oven voor ongeveer 10 á 12 minuten of totdat de bovenkant goudbruin gekleurd is.

appelkruimeltaart

Bereiding vulling

  • Schil de appels en snijdt ze in kleine blokjes van ongeveer 1 á 1,5 cm.
  • Meng de appelstukjes met de rest van de ingrediënten.
  • Roer het goed door elkaar zodat elk appelstukje omhult is met de overheerlijke specerijen.
  • Wanneer de bodem goudbruin gebakken is kan je de vulling hierop verspreiden. Druk het een beetje aan met de achterkant van een pollepel en verkruimel de rest van het kruimeldeeg over de bovenkant.
  • Zet de taart terug in het midden van de oven voor ongeveer 35 á 40 minuten totdat de bovenkant mooi bruin en krokant is gebakken.

Nog wat tips!

  • Als de bovenkant te snel gaat kan je er een stukje aluminiumfolie overheen doen.
  • Laat de appeltaart afkoelen in de bakvorm en snijdt de taart alvast in vierkantjes nu het nog warm is. Wanneer de taart helemaal is afgekoeld kan je hem eruit ‘liften’ doormiddel van het bakpapier welke je had laten uitsteken.

Ik kan nu niet anders zeggen dan AANVALLUUUH! Want hij is écht heel erg lekker en bij ons in de familie een blijvertje!