Recept zoete aardappel met boerenkool stamppot

Net-even-anders-stamppot: zoete aardappel met boerenkool stamppot met speckjes en oesterzwammen. Lekker en makkelijk en vegan! De ingrediënten is genoeg voor twee-drie personen.

zoete aardappel met boerenkool stamppot

Lees ook: Hoe gezond is boerenkool

Ingrediënten zoete aardappel met boerenkool stamppot

  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 300 gram boerenkool
  • 150 gram oesterzwammen
  • Vegan speckjes
  • Optioneel: vegan rookworst
  • Scheut sojasaus
  • Scheut plantaardige melk
  • Zout en peper naar smaak
  • Mosterd ( let erop dat je bij glutenvrij dieet wel glutenvrij neemt)
  • Jachtsaus/jus
  • Beetje olie / boter

Bereiding

  • Schil de zoete aardappelen en leg ze in een diepe pan met een laagje water. Voeg de boerenkool toe en breng aan de kook. Laat plusminus 20 minuten koken.
  • Snijd de ui in stukjes.
  • Scheur de oesterzwammen in dunne reepjes.
  • Bak de speckjes in een koekenpan. Haal ze eruit na ca 4 minuten bakken. Zet de speckjes aan de kant.
  • Bak de ui in een beetje olie of boter in dezelfde pan als waar je de speckjes in gebakken hebt. Als de ui glazig is voeg je de oesterzwammen toe aan de pan. Roerbak dit ca 4 minuten.
  • Voeg een scheutje sojasaus toe aan de pan. Breng op smaak met peper. Voeg de speckjes weer toe aan het mengsel en zet opzij.
  • Giet na 20 minuten de boerenkool en zoete aardappel af.
  • Stamp de zoete aardappel en boerenkool door elkaar met een scheut sojamelk (of andere plantaardige melk) totdat je een smeuïg geheel hebt.
  • Roer vervolgens het spekjes/oesterzwammen-mengsel door de stamppot.
  • Proef en voeg mosterd en peper en zout naar smaak toe.

Lekker met jachtsaus. Ik gebruikte voor het gemak een zakje jachtsaus van Knorr.

Tip: heb je een restje over? Hiermee maak je de volgende dag heel simpel overheerlijke bladerdeeghapjes voor lunch. Serveer deze met extra mosterd.

Dit recept is vegan, vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij