Rimpels. Hoe voorkom je ze?

Rimpels bestrijden? Het kan, blijkt uit nieuw onderzoek, máár alleen bij vrouwen. Mannen ontkomen niet aan de tand des tijds. Eerst een flinke tegenvaller: heeft u al rimpels? Helaas. Die gaan niet meer weg. Maar nieuwe groeven zijn wel degelijk te voorkomen. En nog vrij simpel ook.

rimpels

Shutterstock

Gezond eten

Door dagelijks gezond te eten, met veel groenten en fruit, behouden vrouwen langer een strakke huid. Hun gezicht vertoont zelfs een derde minder lijntjes dan bij vrouwen die de ‘schijf van vijf’ aan hun laars lappen. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC onder ruim 2.700 Rotterdamse 50-plussers, die vandaag naar buiten komt. De onderzoekers maakten gebruik van 3D-fotografie, waarbij het gelaat van de deelnemers nauwkeurig werd gescand en het percentage van de rimpels werd vastgelegd. Deze gegevens werden gekoppeld aan een eet-dagboek, dat een maand lang werd bijgehouden. Vreemd genoeg blijken alleen vrouwen baat te hebben bij gezond eten. Wat de mannen ook eten, de rimpels duiken alsnog op.

Vitamines

Een duidelijke verklaring hiervoor is er nog niet, zegt Selma Mekić, arts-onderzoeker op de afdeling dermatologie. ,,In gezonde voeding zitten allerlei vitamines en anti-oxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden als UV-licht, maar waarom vrouwen hier positiever op reageren weten we nog niet. Het zou kunnen dat voedingsstoffen bij hen eerder effect hebben omdat de huid over het algemeen dunner is dan bij mannen, of dat er, zelfs ná de menopauze, een hormonaal effect is. Maar daar is meer onderzoek voor nodig.” Mekić is ergens wel blij dat het resultaat niet andersom uitpakte. ,,Vrouwen maken zich over het algemeen veel drukker om rimpels. Als zij er langer jong uit willen zien hebben zij nu, naast niet roken en bescherming tegen de zon, een extra aangrijpingspunt om rimpels te vertragen.”

Glas wijn

Overigens moeten vrouwen nog meer doen voor een strak huidje. Behalve een strikt mediterraan dieet, veel groenten, fruit, vette vissoorten en weinig vlees, suikers en verzadigde vetten, moeten zij voortaan ook alcohol afzweren. Want vrouwen die zich keurig aan het dieet hielden, kregen alsnog rimpels wanneer ze dagelijks een glas wijn dronken. Mekić: ,,We denken dat alcohol, net als suikers, de normale celprocessen beschadigt, waarbij herstelmechanismen in de huid worden verstoord.” Al vaker werd het verband tussen gezond eten en rimpelvorming onderzocht. ,,Maar”, zegt Mekić, ,,in veel studies werden mannen en vrouwen op één hoop gegooid, terwijl rimpels zich bij hen anders ontwikkelen. Ook zijn er onderzoeken gedaan naar de effecten van losse voedingsmiddelen, maar je eet niet de hele dag door alleen appels. Juist de combinatie van eten kan de rimpelvorming versterken of remmen.” Uit eerder onderzoek van het Erasmus MC bleek al dat vrouwen weliswaar later rimpels krijgen dan mannen, maar op hogere leeftijd een inhaalslag maken. Ze eindigen met meer groeven in hun gezicht. Ook hebben de seksen rimpels op andere plekken. Mannen hebben meer diepe rimpels in hun voorhoofd, vrouwen meer kreukjes op de bovenlip. Behalve gezond eten raadt ze aan om dagelijks zonnebrand te smeren. Dat beschermt de huid tegen schadelijk zonlicht. ,,Je kunt bestaande rimpels er helaas niet mee gladstrijken, maar je kunt wel erger voorkomen.” Verder is het een kwestie van acceptatie óf het gebruik van botox. ,,Botox is tijdelijk. Rimpels krijgen hoort bij het ouder worden.” Tekst: Hanneke van Houwelingen