Schouder uit de kom. Wat kun je doen?

Als er iets pijnlijk kan zijn, dan is het wel je arm uit de kom hebben. Dit kan gebeuren doordat je arm bij een val ergens achter blijft haken terwijl je lichaam doorvalt. Hier lees je wat je moet doen als er sprake is van ontwrichting.

Schouder uit de kom

Schouder uit de kom

Een ontwrichting is erg pijnlijk en veroorzaakt vaak schade aan omliggende weefsels zoals het gewrichtskapsel, banden, bloedvaten en soms zelfs zenuwen. Daar komt bij dat het er erg naar uitziet als een arm in een afwijkende stand staat. Vaak kun je je arm dan ook niet meer bewegen. Ook zie je dat er een zwelling ontstaat van het omliggende weefsel. Gevolgd door een bloeduitstorting

Wat moet je doen?

  • Bel een dokter of de spoedeisende hulp
  • Zorg ervoor dat de arm zo weinig mogelijk bewogen wordt. Beweging geeft niet alleen pijn maar veroorzaakt ook schade aan het bot, kraakbeen of omliggende weefsels
  • Koel het schouder tien tot twintig minuten met een in een handdoek gewikkelde zak ijs of icepack. Dit doe je om de zwelling en pijn tegen te gaan. Krijgt degene door het ijs meer pijn, stop dan direct met koelen
  • Laat het slachtoffer zelf de arm ondersteunen in een houding die het minste pijn oplevert
  • Probeer nooit zelf de arm weer op de plaats te zetten, want je maakt de schade alleen maar erger. Leg ook nooit ijs rechtstreeks op de huid want daar kan de huid door bevriezen
  • Geef het slachtoffer geen eten of drinken dit met het oog op een mogelijke operatie.

Naar het ziekenhuis

Vaak wordt er bij het lichamelijke onderzoek al een afwijkende stand van de schouder gezien. Op de aanvullende röntgenfoto is meestal wel goed te zien dat de schouder uit de kom is. Soms gaat het uit de kom zijn gepaard met een breukje van de schouderkop of kom. Daarom worden er voor de zekerheid altijd foto’s gemaakt.

Behandeling

De behandeling van een schouder uit de kom is de schouder weer in zijn kom te trekken. Hiervoor zijn er meerdere technieken. Meestal kan dit op de Spoedeisende Hulp plaatsvinden na enige vorm van pijnstilling/verdoving. In enkele gevallen moet dit onder narcose plaatsvinden.

Schouder uit de kom

Rust nemen

Hierna dient de schouder rust te krijgen, zodat het overrekte kapsel weer tot rust kan komen. Rust wordt gegeven door je arm te dragen in een mitella of een sling. Meestal moet de mitella of sling 3 weken gedragen worden. De laatste 2 weken kan dit worden afgebouwd.

Tijdens douchen en ‘s nachts kan de mitella worden afgedaan. Om verstijving van de schouder te voorkomen moet je zodra het mogelijk is na 1 week draai- of slingeroefeningen doen met de schouder. Dat doe je door het bovenlichaam voorover te buigen, zodat de arm in de mitella vrij komt te hangen en u draaiende bewegingen kunt maken met de schouder. Bij deze oefening lijkt het alsof u in een grote pan roert, waarbij u in de loop van de tijd de pan steeds groter ‘maakt’. Ook is het verstandig tijdens de gehele periode zo nu en dan de arm uit de mitella te doen en de elleboog even te strekken. Nadat de schouder uit de kom is geweest, is het echter belangrijk om ‘extreme’ bewegingen gedurende enkele weken te voorkomen. Met name de beweging waarbij de schouder naar buiten wordt gedraaid.

Vaak zijn patiënten na 4 tot 6 weken wel weer hersteld van hun letsel. Het kan echter zijn dat de schouder in het begin nog wat stijf is. Ook is het mogelijk dat het kapsel juist wat te slap blijft, waardoor in de toekomst de schouder makkelijker uit de kom kan gaan. Indien dit vaak gebeurt, is een hersteloperatie van het gewrichtskapsel een mogelijkheid.