Slecht in wiskunde? Ga minder blowen

Studenten die betere resultaten willen halen voor wiskunde, kunnen maar beter stoppen met blowen. Dat concluderen economen op basis van een studie in Maastricht.

Drugstoerisme

De gemeente Maastricht nam in 2011 een rigoureuze maatregel om drugstoeristen te weren: alleen Nederlanders, Duitsers en Belgen kregen nog toegang tot de dertien coffeeshops in de stad. Buitenlanders die een jointje wilden halen, hadden pech. Nou ja, met die pech viel het achteraf wel mee. Sterker: buitenlandse studenten zijn juist beter af met dit besluit, zo concluderen twee economen, Olivier Marie van de Universiteit Maastricht en Ulf Zölitz van IZA Bonn.

Onderzoek

De twee bestudeerden de studieresultaten van ruim 4.000 studenten vóór en na de invoering van de maatregel. De uitkomsten liegen er niet om. Om te beginnen: de slagingskans van jongeren die niet meer welkom waren in de coffeeshop, lag 5 procent hoger dan jongeren die wel een toegangspasje hadden. Laagvliegers profiteerden nog meer: hun slagingskans lag 7,6 procent hoger. Volgens Marie komt dat doordat zij verhoudingsgewijs vaker blowen. Ook vrouwen sprongen er beter uit.

Een andere opvallende uitkomst: niet blowende studenten zagen hun cijfers voor wiskundige vakken omhoog gaan.

Sterke wiet

Hoe dat kan? Volgens onderzoeker Olivier Marie speelt een rol dat in Nederland de wiet vrij sterk is; het THC-gehalte ligt hier twee tot drie keer hoger dan in andere landen. ,,Softdrugs hebben sowieso een negatief effect op het brein. Hoe hoger het THC-gehalte hoe schadelijker.”

Motivatie

Onderzoeker Marie snapt dat buitenlandse studenten via vrienden of straatdealers alsnog aan cannabis konden komen, maar hij vermoedt dat de verschillen tussen de twee groepen dan niet zo groot zouden zijn. ,,Studenten die niet meer naar de coffeeshop konden, gaven aan de stof beter te begrijpen en zich meer gemotiveerd te voelen in de schoolbanken. Dat zijn hele serieuze uitkomsten.”

Studietijd

Maar zouden hun studieresultaten ook niet verbeteren doordat ze minder tijd doorbrachten in de coffeeshops en dus meer tijd hadden om te studeren? Nee, zegt Marie resoluut: ,,In de online-evaluaties gaven de studenten expliciet aan dat ze niet meer tijd zijn gaan besteden aan hun studie.”