Speciale laptop voor speciaal onderwijs en kinderen met beperking

Een tablet is een mooi maar ook een heel breekbaar en ingewikkeld apparaat. Dankzij het Bimii- Book, een ‘houten laptop’, kunnen ook kinderen uit het speciaal onderwijs digitaal aan de slag.

Willem Kooistra van de PTH-Groep heeft een laptop ontwikkelt waarmee kinderen op het speciaal onderwijs digitale vaardigheden op kunnen doen. links Willem Kooistra en rechts  Chamin Hardeman  met zijn dochtertje. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Willem Kooistra van de PTH-Groep heeft een laptop ontwikkelt waarmee kinderen op het speciaal onderwijs digitale vaardigheden op kunnen doen. links Willem Kooistra en rechts Chamin Hardeman met zijn dochtertje. FOTO: LC

Kinderen met een ernstige meervoudige handicap kunnen geen spelletje spelen op een iPad. Daarvoor is het apparaat te ingewikkeld. Willem Kooistra van PTH uit Kollumerzwaag gaat dat aan het hart. ,,Overal om ons heen worden smartphones en tablets gebruikt. Gehandicapte kinderen zien dat ook en willen meedoen.” Datzelfde gevoel leefde ook bij De Wingerd, een school voor speciaal onderwijs in Damwâld. Zij vroegen Chamin Hardeman van Mediaheads uit Heerenveen of hij voor hen iets kon ontwikkelen, zodat ook hun leerlingen de digitale wereld kunnen ontdekken. Kooistra, die met zijn bedrijf onder meer audiovisuele techniek aan onderwijsinstellingen levert, stapte later in voor de hardware. Samen ontwikkelden ze het Bimii- Book, een ‘houten laptop’ met een oersimpele bediening.

Robuust

,,Het moet al wat robuust zijn”, verklaart Kooistra de keuze voor de houten ombouw. ,,Anders blijft het niet lang heel.” Het houten raamwerk, dat wordt geproduceerd in Dokkum, biedt plaats aan een tablet en een sensor. Die sensor leest blokjes, waarmee de computer te bedienen is. Kinderen krijgen op het beeldscherm plaatjes te zien en moeten daar vervolgens de juiste blokjes bij zoeken. Zo kunnen ze werken aan hun woordenschat of simpele rekensommen leren. Hardeman start een spel op over de boerderij. Kooistra pakt een een koffer vol blokjes met dierenplaatjes. Staat er een koe op het beeldscherm, dan moet de gebruiker het blokje met de koe op de sensor leggen. Gaat dat goed, dan zegt de Bimii- Book: ,,Een koe. Goed gedaan.” Gaat het fout, dan klinkt: ,,Dit is geen koe. Probeer het nog eens.” De positieve feedback stimuleert om door te gaan. Het idee achter de spellen, ligt in de jeugd van de software-ontwikkelaar.

Westergo

,Mijn vader was directeur bij Westergo Bedrijven, de toenmalige sociale werkvoorziening in Franeker. Ik kwam daar als kind regelmatig en zag de mensen die daar werkten de hele dag dezelfde handelingen doen. Ze pakten iets op, deden er iets mee en stopten het in een bakje.” De routine van die handelingen heeft hij ook in Bimii gestopt. ,,Deze kinderen zijn heel zintuiglijk ingesteld. Ze willen dingen voelen. Daar moet je gebruik van maken.” Het Bimii-boek moest niet alleen oerdegelijk maar ook doodsimpel zijn. Het besturingssysteem is daarom helemaal gestript. ,,Het is eigenlijk een kale kerstboom”, zegt Kooistra. ,,Maar dat is ook de grootste innovatie. Er staat alleen op wat echt nodig is.” De kinderen kunnen daardoor niet bij de instellingen komen en per ongeluk iets uitzetten. ,,Je zet hem aan en hij begint. Zo makkelijk is het.” En dat kale systeem heeft nog een voordeel. ,,De accu gaat veel langer mee.”

Uniek

Bimii is enig in zijn soort stellen de ontwikkelaars. Hardeman: ,,Er zijn wel wat verouderde systemen en ook wel apps. Maar niets dat zo simpel en degelijk is.” Dat is in het onderwijsveld niet onopgemerkt gebleven. Nog voordat ze met hun product naar buiten traden, werden ze gevraagd voor grote onderwijsbeurzen in Londen en Utrecht. Met succes ,,De mensen waren heel enthousiast, tot in Spanje, Zweden en Mexico toe.”

Ontwikkelen

De mogelijkheden zijn vooralsnog eindeloos. Hardeman en zijn team blijven dan ook druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe applicaties. ,,We hebben een Bimii-lab opgezet waarin we samenwerken met allerlei experts. We proberen in te spelen op de ideeën die we vanuit het veld krijgen. Wie een Bimii-Book koopt, heeft toegang tot onze eigen appstore en kan daaruit de nieuwe toepassingen downloaden.” Die toepassingen blijven vooralsnog toegespitst op het speciaal onderwijs, al lonken ook andere sectoren. Kooistra: ,,Als we ons alleen richten op het speciaal onderwijs dan hebben we een mooi bedrijfje. Als het zich uitbreidt, dan komt er zoveel bij zien. Het systeem leent zich ervoor, maar wij moeten er als bedrijf ook klaar voor zijn.”