Steeds meer auto-ongelukken. Wat zijn de meest voorkomende ongelukken?

Het aantal ongevallen met auto’s is vorig jaar met 8 procent toegenomen. In 2014 waren het er nog 462.000 met particuliere auto’s, maar in 2015 waren het er meer dan een half miljoen, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars pleiten voor een deltaplan verkeersveiligheid.

epilepsie

Smartphone

Het totale aantal verkeersclaims – dus ook een- en tweezijdige aanrijdingen met vrachtauto’s, bestelbusjes en leaseauto’s – nam met 6,5 procent toe van 790.000 in 2014 tot 841.000 in 2015. Afleiding door de smartphone is vermoedelijk één van de belangrijkste oorzaken van de stijging van het aantal ongelukken. ,,Het gaat dan om het telefoneren en het gebruik van social media tijdens het rijden, al zijn daar geen harde cijfers over”, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het verbond.

30-kilometer zone

Een ander nadelig effect op de verkeersveiligheid is dat de politie steeds minder handhaaft in het verkeer. ,,Wij zien nog steeds veel ongelukken gebeuren in 30-kilometerzones”, aldus Weurding. Ook is de infrastructuur op sommige plekken in Nederland ,,een beetje verouderd”.

Om dit in samenhang met elkaar aan te pakken willen de verzekeraars dat het nieuwe kabinet met een deltaplan aan de slag gaat. ,,Dit is een urgente zaak. We hebben ooit doelstellingen met elkaar geformuleerd en je ziet nu dat het daarmee de verkeerde kant op gaat. Dat zie je ook in het aantal verkeersdoden.’’ Dat aantal steeg vorig jaar van 570 naar 621.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Wat zijn de meest voorkomende auto ongelukken?

Het meest voorkomende ongeluk is de kop staart botsing. Hierbij botst een auto met zijn voorkant (kop) tegen de achterkant (staart) van de auto voor hem aan.

TNO heeft onderzoek gedaan naar de meest voorkomende verkeersongevallen. De top 5 meest voorkomende verkeersongevallen: 1. Achteraanrijding 51% 2. Vooraanrijding 19% 3. Zijaanrijding 14% 4. Kettingbotsing 15% 5. Onbekend / anders 1%

Oorzaken van Ongelukken

Opvallend is dat de meeste ongelukken in de eerste 5 minuten van een autorit gebeuren. Vaak ook nog binnen 5 kilometer van de woonplaats. Wat zijn de voorkomende oorzaken? Allsecur zette ze op een rij

1) Bellen in de auto Bellen in de auto is 1 van de grootste oorzaken van ongelukken op de weg. Door te bellen in de auto zijn bestuurders minder alert. Hoe te voorkomen? Bel altijd met een carkit. AIs dit niet kan, stop dan even bij een tankstation of parkeerplaats. 2) Andere muziekzender opzetten Als u van radiostation wilt wisselen bent u kort afgeleid en let u even niet op de weg. Vooral in langzaam rijdend verkeer kan de bestuurder dan net nog iets te lang afgeleid zijn. Hoe te voorkomen? Stel de radiozenders thuis al in zodat u tijdens het rijden niet hoeft te multitasken en hoeft te zoeken naar uw voorkeurszenders. Daarnaast is het handig om de radio al op u favoriete zender te zetten, voordat u gaat rijden. Zo voorkom u dat u deze nog moet opzoeken of instellen tijdens het rijden. 3) Eten tijdens het rijden Als u eet terwijl u rijdt, heeft u minder aandacht voor het verkeer. Maar ook als u juist honger heeft bent u minder alert. Hoe te voorkomen? Zorg dat u voldoende gegeten en gedronken heeft voordat u gaat rijden. Zo blijft u alert tijdens het rijden. 4) Achterom kijken Het te lang in de gaten houden van achterliggend verkeer kan u soms te veel afleiden. U let dan niet of veel minder op verkeer dat voor u rijdt. Hoe te voorkomen? Kijk regelmatig kort in uw spiegels wat het verkeer om u heen doet, maar houdt uw medeweggebruikers niet continue in de gaten. Kijk vooral ook ver vooruit. Zo rijdt u niet te dicht op uw voorganger of wordt u onaangenaam verrast door langzaam rijdend verkeer. 5) Drinken tijden rijden Rijden onder invloed heeft een negatief effect op uw rijgedrag. U bent niet zo alert waardoor u minder snel reageert op gevaarlijke situaties.