Stoppen met roken met apps. Werkt het of niet?

Stoppen met roken kan iedereen, maar gestopt blijven is een ander verhaal. Veel rokers vinden steun op sociale media. Lieve woordjes, maar ook tough love. ‘Sommige mensen hebben een goede schop onder hun kont nodig.’

ZOETERMEER - Uitgedrukte sigaret in een asbak. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Wie probeert de stoppen met roken, weet het: je emoties gaan met je aan de haal. Zo ook de mensen in de populaire Facebookgroep Stoppen met Roken, waar lief en leed worden gedeeld. ‘Yes, joehoe ben vandaag 5 maanden en 3 dagen rookvrij, het gaat de goede kant op!’ post een enthousiaste ex-roker. ‘HELP Hoe kan dit nou…ruim 14 dagen gestopt, laatste 2 dagen alleen maar huilen en moe… Is dit herkenbaar?’ schrijft een ander.

Dagboekje

Karin Lammertse (53), op Facebook beter bekend als Amsterdamse Mams, is beheerder van de groep. Ze is in 2011 gestopt met roken. “Ik zei meestal dat ik een pakje per dag rookte. Maar rokers jokken vaak, hé? Op een piekdag zat ik aan de veertig sigaretten.”

Ze had al veel stoppogingen ondernomen, maar slaagde uiteindelijk met hulp van de website Ikstopmetroken.stoprokenblog.nl. “Daar kunnen rokers een soort dagboekje bijhouden en op elkaar reageren; voor mij werkte dat heel goed. Toen dacht ik: waarom is er niet zoiets op Facebook?”

De groep telt nu ruim tweeduizend leden. Het is een gevarieerd clubje met rokers en ex-rokers van alle leeftijden. Vrouwen zijn in de meerderheid. Er is ruimte voor emotionele steun tijdens het stoppen, leden posten praktische adviezen (‘stop een paar natte peuken in een boterhamzakje en ruik er even aan’) en wisselen ervaringen uit (‘is het normaal dat je geconstipeerd wordt?’).

Facebookhulpgroep

Werkt dat nou, zo’n Facebookhulpgroep? De groepsleden vinden van wel. ‘Als ik het moeilijk heb, en dat is heel vaak, lees ik de berichten en voel me weer sterk,’ schrijft Ineke van Doorn. De groep geeft Ine van Houwelingen houvast. Bovendien is het een plek waar ze ‘lekker kan klagen en zagen’.

Ook psycholoog Marjolein Hof ziet de voordelen van sociale media. Ze werkt bij verslavingszorginstelling Trubendorffer, waar cliënten voor verschillende verslavingen worden behandeld. Ze gebruikt geen Facebook of Twitter, maar bijvoorbeeld wel Skype en e-mail. “Op die manier zijn mensen ook thuis met hun behandeling bezig. Als een cliënt thuis de drang voelt om te gebruiken, adviseer ik ook: stuur me een mailtje. Misschien antwoord ik niet direct, maar de cliënt heeft dan wel even afleiding en raakt hopelijk die behoefte kwijt.”

Hof snapt waarom een Facebookgroep als Stoppen met Roken zo populair is. “We weten natuurlijk al langer dat mensen met een verslaving baat hebben bij steun van lotgenoten; kijk maar naar de AA. Maar wat zo goed is aan sociale media, is dat je die in je telefoon altijd bij je hebt. Stel: je belandt toch op die vrijdagmiddagborrel, dan kun je je telefoon pakken en een berichtje sturen.”

internet, internetten

Foto: ANP

Stoppen en social media

De effectiviteit van sociale media bij het stoppen met roken is ook wetenschappelijk bewezen. In juni publiceerden onderzoekers van University of Waterloo een studie waarvoor 360 stoppers waren gevolgd. Een deel had dit gedaan met hulp van de online campagne Break it off, die mensen aanmoedigde hun stoppoging via Facebook of YouTube te delen. Ook was er een gratis app.

De rest koos voor een traditionelere manier: de telefonische hulplijn. Wat bleek: 32 procent van de socialemediagebruikers slaagde erin te stoppen, tegen 14 procent van de telefoongebruikers. Hof: “Ik denk dat een sociaal netwerk wat laagdrempeliger is dan een telefoontje. Dat hoor ik ook van cliënten: mij bellen ze zonder schroom omdat dit mijn werk is, maar ze vinden het vaak lastig om anderen om hulp te vragen.”

Vooral mensen die verslaafd dreigen te raken of mensen die verslaafd zijn geweest, aan roken of iets anders, kunnen baat hebben bij een online hulpgroep, aldus Hof. Voor de zwaardere gevallen is behandelen nog steeds noodzakelijk. “Veel mensen zijn verslaafd omdat ze kampen met onderliggende psychische problemen. Die kunnen best lid zijn van zo’n Facebookgroep, maar hebben ook professionele begeleiding nodig.”

Foto: Carina Twerda

Foto: Carina Twerda

Toch weer roken

Natuurlijk gaat ook wel eens mis. Geregeld bekennen leden van Stoppen met Roken toch weer een sigaret te hebben opgestoken. Ook zij kunnen rekenen op steun, maar die bestaat die niet altijd uit lieve woordjes.

Lammertse: “Soms hoor je iemand een poosje niet en krijg je ineens een berichtje dat hij toch weer rookt. Dan trek ik aan de bel: waarom kom je daar nu pas mee? Waarom niet toen je het moeilijk had? Sommige mensen hebben een goede schop onder hun kont nodig.”

Toch moet de toon ook weer niet te kritisch worden. Eén vrouw reageerde steeds zo fel wanneer andere leden een terugval hadden, dat Lammertse besloot haar uit de groep te verwijderen. “Ze ging als een beest tekeer: andere leden vonden dat heel onprettig.” Na verwijdering bekende de vrouw te zijn geïnfiltreerd in de groep: ze heeft nooit gerookt, maar werkt op een polikliniek voor mensen met longproblemen. “Dat geloof je toch niet? Die heeft ons allemaal voorgelogen. Ze vond dat ik veel te lief was en dat rokers alleen luisteren naar harde woorden.”

Slaatje slaan

Zit daar wat in? In sommige gevallen is een confronterende aanpak nodig, stelt Hof. Maar dat kan mensen ook afschrikken. “Dat is ook meteen risico van zo’n Facebookgroep: je weet niet precies wat mensen tegen elkaar zeggen. Ze hebben ongetwijfeld goede bedoelingen, maar het zijn doorgaans geen getrainde hulpverleners.”

Lammertse krijgt ook te maken met ondernemers die een slaatje willen slaan uit haar Facebookgroep. Zo probeert iemand haar zover te krijgen dat ze reclame maakt voor zijn elektronische sigaretten. “Die kon zich niet voorstellen dat ik geen geld hoef te verdienen aan mijn groep. Maar daar is het me nooit om te doen geweest.”

Vlogger

Ook Linda de Munck (20) probeerde te stoppen via sociale media. Als YouTubeblogger biedt ze haar kijkers dagelijks een inkijkje in haar leven, dus het leek haar een goed idee ook haar stoppoging met hen te delen. Maar dat viel tegen. “In het begin is het fijn een stok achter de deur en ik kreeg ook veel steun. Maar als je dan toch weer begint met roken, is het extra vervelend.”

Ze had het gevoel dat ze haar volgers teleurstelde. Bovendien had niet iedereen begrip voor haar terugval. “Veel van mijn kijkers zijn jonge meiden van een jaar of veertien die hebben nooit gerookt en vonden het stom dat ik het niet volhield.” De volgende keer dat ze stopt, zal ze naar verwachting minder rondbazuinen.

Begrijpelijk, zegt Hof. Uiteindelijk moet de motivatie vanuit jezelf komen. “Een hoop mensen willen van hun verslaving af omdat hun omgeving het afkeurt ze dreigen hun partner kwijt te raken of hun baan maar als ze niet willen, is dat heel lastig.” Dus niet op Twitter roepen dat je zojuist je laatste sigaret gerookt hebt? “Ik zou het niet adviseren. Je schept dan misschien te hoge verwachtingen, wat ook weer extra druk met zich meebrengt. Dus houd het liever bij zo’n hulpgroep.”

Facebook Inc. announced that it will purchase smartphone-messaging app company WhatsApp Inc. for $19 billion in cash and stock

Apps

Apps die kunnen helpen

Quit Smoking Buddy (iOS en Android)

Deze app houdt nauwkeurig bij wat stoppen met roken je oplevert. Dus hoeveel geld je bespaart, hoe lang je al bent gestopt, en hoeveel sigaretten je hebt afgeslagen. Je prestaties kun je delen via sociale media. Bovendien krijg je gepersonaliseerde tips.

Kosten gratis, maar de ‘pro-versie’kost €2,99.

Get rich or die smoking (Android)

Gezondheid is een goede motivatie, maar geld blijkbaar een betere. Deze app houdt bij hoeveel geld je bespaart door niet te roken, en laat je daarnaast bijhouden welke dingen (een laptop, een auto) je van plan bent te kopen van dat bedrag.

Kosten gratis

Stop smoking Mindfulness meditation app to cessation smoking (iOS)

Deze app is ontwikkeld op basis van een wetenschappelijk onderzoek van Yale University, waaruit bleek dat meditatie kan helpen bij het overwinnen van een verslaving. De app biedt ondersteuning bij korte meditaties.

Kosten gratis proberen, daarna €2.