Zo verklein je de kans op suikerziekte / diabetes

Elk jaar op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. De explosieve toename van Diabetes type 2 wereldwijd baart ernstig zorgen. Diabetes type 2 is een stofwisselingsziekte waarbij de verwerking van koolhydraten gestoord is. Er kunnen ernstige complicaties ontstaan, zoals blindheid, nierfunctieverlies, hart- en herseninfarcten, beenamputaties en ga zo maar door. Uiteindelijk kan men er aan overlijden. Het is dus niet onschuldig.

dn-bb-JanetNoome

Werd vroeger Diabetes type 2 ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd omdat je het meestal kreeg op hoge(re) leeftijd, tegenwoordig blijkt dat volwassenen al vanaf hun 45e levensjaar een kans van 1 op 3 hebben op diabetes type 2. Die kans is zelfs 1op 2 bij mensen die veel te zwaar zijn. Meer dan de helft van alle Nederlandse volwassenen heeft overgewicht, dus reken maar uit hoeveel risico u zelf loopt. Daarnaast komt het in bepaalde families vaker voor.

Hoe verklein je kans diabetes type 2?

Wat kunt u nu zelf doen om het risico op diabetes type 2 te verkleinen? Zorg allereerst voor een gezond gewicht. Blijf daarnaast niet stil zitten maar wordt actief. Elke dag 30 minuten een stevige wandeling maken verkleint al het risico. Maar wat het meeste effect heeft is het aantal koolhydraten in uw voeding drastisch te verminderen.

diabetes, suikerziekte, insuline, insulinepomp, diabetespatiënt

Bron: ANP Xtra/ Koen Suyk

Onder de term ‘Koolhydraten’ vallen alle suikers in onze voeding, zowel de toegevoegde als de natuurlijke. Het maakt het lichaam niet uit of het suiker nu uit het glas sinas komt of uit het versgeperste sinaasappelsap. Suiker is suiker, en er zijn meer dan vijftig gedaantes. Al die soorten worden, op de onverteerbare vezels na, verwerkt tot uiteindelijk glucose. Dat glucose stroomt in ons bloed en dan noemen we het bloedsuiker. Een overdaad aan suikers zijn ons voedingspatroon binnen geslopen. En deze sluipsuikers geven hoge, vaak torenhoge, bloedsuikers. Dat richt in ons lichaam schade aan.

Ga dus beperken aan de ‘poort’ (=mond) en minder met suiker. Dat helpt echt. Misschien moeten we Diabetes type 2 maar weer Suikerziekte noemen.

Janet Noome is diëtist en heeft een praktijk in Emmen