Talenten ontdekken bij zorg- en leerbedrijf De 4 Elementen in Stroobos

Kok Kirby Jansen heeft dertig jaar in de horeca gewerkt, maar begeleidt sinds een halfjaar mensen bij zorg- en werkleerbedrijf De 4 Elementen in Stroobos. Hij wil zijn kennis overdragen aan de deelnemers die dagelijks naar het bedrijf toekomen om zo in de praktijk een vak te leren. ,,Ontwikkeling naar eigen kracht en verantwoordelijkheid op basis van gelijkwaardigheid is ons uitgangspunt”, aldus eigenaresse Janny Reitsema.

De 4 elementen
Rechts kok Kirby Jansen

De 4 Elementen

De 4 Elementen is eigenlijk niet onder één noemer te vangen. Het is een woon- en werk/leerbedrijf, zorginstelling, Praktijk Academie, restaurant, camping, haven en kapsalon. Op een prachtig locatie aan het Prinses Margrietkanaal in Stroobos worden de deelnemers begeleid in hun zoektocht naar hun eigen talenten.

,,Mensen, sommigen met verschillende vormen van autisme of een licht verstandelijke beperking, komen hier blanco binnen. We laten alle niveaus hier los en proberen gaandeweg de kracht te ontdekken die ze in zich hebben’’, leggen Janny en mede-eigenaar Samir Salem uit. ,,Met hulp van begeleiders uit verschillende vakgebieden. Hoveniers, bouwvakkers, lassers, schilders, schoonmakers en koks. Zij delen hun vaardigheden met de deelnemers. We kunnen met hun vakkundigheid ook al onze diensten aanbieden, zoals het restaurant, de camping en de kapsalon.”

Kirby Jansen

Kok Kirby Jansen (44 jaar) is één van de begeleiders bij De 4 Elementen. Hij is heel blij dat hij de overstap naar het zorg- en werkleerbedrijf in Stroobos heeft gemaakt, na jaren bij diverse restaurants te hebben gewerkt. ,,Het geeft veel voldoening om te zien dat deelnemers oppakken wat je ze hebt geleerd. Je wilt al je werkervaring niet in de prullenbak gooien. Op het moment werkt Martijn bij mij in de keuken en je ziet dat hij echt aanleg heeft. Hij is autistisch, maar dat merk ik eigenlijk niet eens. Zo probeert iedereen hier gaandeweg zijn of haar plekje te vinden.”

Corona

In coronatijd mag het praktijkonderwijs gewoon doorgaan en dat is een groot voordeel voor De 4 Elementen. “We hebben hier plek om zo’n vijftig mensen op te leiden. We krijgen mensen binnen met een zorgindicatie via instanties of de gemeente. Sommigen wonen hier en anderen komen hier voor hun dagbesteding. Maar we werken ook samen met veel scholen in het Noorden. Alles wordt hier in de praktijk geleerd. Bij binnenkomst vragen we onze deelnemers altijd wat ze willen en proberen we te ontdekken waar ze aanleg voor hebben. Ze worden dan gekoppeld aan een begeleider. Zíj kunnen mensen iets leren. Het zijn vooral praktische beroepen en diensten die we aanbieden, maar er wordt hier ook veel onderzoek gedaan. Alles op het terrein van De 4 Elementen is door onze deelnemers en begeleiders zelf gemaakt. Van werkplaats tot restaurant met keuken.”

De 4 elementen

Intakegesprekken

Janny en Samir kennen alle deelnemers, begeleiders, stagiaires bij naam. ,,Samir en ik doen alle intakegesprekken. We kijken tijdens het eerste gesprek wat iemand wil en proberen een goede plek te vinden die aansluit bij de capaciteiten. Ze kunnen binnen het bedrijf kijken wat het beste bij ze past. Dat levert soms mooie verrassingen op. Jessica, autistisch, wilde graag nagelstyliste worden maar bleek een groot talent voor de bouw te hebben toen ze werd gekoppeld aan begeleider Ronnie. Omdat Ronnie vanwege lichamelijke problemen zijn werk in de bouw niet meer kon doen, heeft hij zich laten omscholen tot begeleider in de zorg. Ik zag toen het effect van praktijkonderwijs. Jessica heeft meegeholpen om het restaurant hier te bouwen. Dit was in de beginfase van ons bedrijf en ze kon kiezen tussen groenvoorziening of bouw”, vertelt Janny terwijl ze om zich heen kijkt. ,,Jessica bleek een bouwtalent te zijn.”

,,Het is een ontdekkingsreis en op een gegeven moment kom je op je bestemming”, vat Janny de periode bij De 4 Elementen samen. ,,We vinden zelfontwikkeling en verantwoordelijkheid belangrijk en zijn niet alleen op zorg gericht. We willen de deelnemers niet bij het handje houden. In Nederland zie je in de zorg vaak het beleid van ‘pappen en nathouden’. Mensen worden bevestigd in hun zielig zijn, maar hier blijkt dat ze vaak veel meer kunnen dan wordt gedacht. Sommige deelnemers willen gewoon niet en dan houdt het voor ons ook op. We zijn hier geen crèche. Maar veel mensen leren een vak en kunnen goed functioneren op hun eigen niveau. Jessica woont nu bijvoorbeeld zelfstandig en doet de opleiding tot meubelmaker. En ze komt, zoals ook meer deelnemers, nog geregeld even terug naar De 4 Elementen.”