Terug van vakantie? Zo behoud je die vakantieflow

Onze vakantie was heerlijk. Ontspannen, gezellig, inspirerend. Leuke dingen gedaan met elkaar en met de kinderen. En elkaar weer herontdekt tussen de lakens. Maar nu is het dagelijks leven weer begonnen. Binnen een paar dagen is het ontspannen gevoel al weer weg. Is er een manier om de flow van de vakantie ook in het dagelijks leven door te laten stromen?

vakantiestress, vakantie

Afbeelding: Dagblad van het Noorden

Als je niets hoeft tijdens de vakantie is er tijd voor ieder lid van het gezin om te doen wat hij of zij leuk vindt. Je hebt ook ruimschoots de tijd om dingen als gezin te ondernemen en met een beetje geluk heb je ook veel meer tijd voor elkaar. Zoveel tijd is er in het normale dagelijkse leven niet. Je belandt ’s avonds makkelijk vermoeid achter de televisie, computer of mobiel. Toch is het mogelijk om optimaal rendement te halen uit je vrije tijd. Het sleutelwoord is hier: structuur. Als de leuke dingen ook in de agenda komen te staan, krijgen ze de aandacht die ze verdienen.

Agenda

Tips om de flow van de vakantie door te laten stromen in het dagelijks leven: ga elke week op een vaste dag met het hele gezin om de tafel zitten en bespreek de agenda met elkaar. Dat geeft inzicht in waar iedereen uithangt en maakt duidelijk op welk moment jullie iets met het hele gezin kunnen ondernemen. Plan ook elke week een leuke activiteit met het hele gezin. Denk aan: samen naar de film, samen naar het bos, een spelletjesavond, naar een concert, zwemmen. Maak een duidelijke taakverdeling van de huishoudelijke klussen, zodat die verdeeld kunnen worden over alle leden van het gezin. Geef ieder kind een klus die bij de leeftijd past. Experimenteer met een gezamenlijke huishoudochtend in het weekend. Dit voorkom dat één iemand in jullie gezin teveel moet doen en daar geïrriteerd over raakt.

vakantie

Ga uit!

Neem als man minstens één keer per maand het initiatief om je vrouw mee uit te nemen. Regel ook oppas, zodat zij zich volledig kan ontspannen. Wees je bewust van het moment van thuiskomen na je werk. Zorg dat je met een open gevoel het huis binnen stapt. Ben je nog gestrest van je werk, laat je stressniveau dan zakken door een blokje om te lopen.

Doe iets samen

En de laatste tip: trek tijd uit om als man en vrouw ongestoord met elkaar de dag te kunnen doornemen. Als je kinderen tot laat in de huiskamer zitten, ga dan naar een slaapkamer of maak samen een avondwandeling.