Tips om fit uit het vliegtuig te stappen

Met name in de zomervakantie zitten mensen vaak veel langer in het vliegtuig dan dat zij gewend zijn. Verre vliegreizen kunnen belastend zijn voor je rug, nek en schouders. Tips om de vakantiepret niet te verpesten en om fit uit het vliegtuig te stappen.

vliegtuig

Fris aankomen

Veel meer mensen gaan tegenwoordig met het vliegtuig op vakantie en de bestemming is ook steeds verder weg. Lang stilzitten in dezelfde houding kan belastend zijn voor je lichaam. Om toch goed uitgerust en zonder pijnklachten aan te komen op je bestemming kun je, ook in je krappe vliegtuigstoel, oefeningen doen om fris en fruitig uit het vliegtuig te komen.”

Tips

Hieronder enkele tips om vliegen minder belastend te maken en daarmee arbeidsongeschiktheid te voorkomen:

  1. Draai kleine rondjes met je schouders, zowel vooruit als achteruit, om je schouders even te ontspannen. Doe dit in een rustig tempo.
  2. Kantel je bekken rustig een aantal keer naar voren (lichte holling in de rug) en naar achteren (lichte bolling van de rug). Doe dit altijd binnen je pijngrens. Op deze manier voorkom je dat je stijf wordt in je rug.
  3. Draai langzaam met je hoofd naar links en naar rechts. Buig je hoofd ook rustig naar voren (kin richting de borst). Dit is goed om je nekspieren te ontspannen.
  4. Til afwisselend je hakken en tenen op, zodat je onderbeenspieren aan het werk worden gezet en je minder risico loopt op een trombosebeen.
  5. Strek je armen uit in de lucht en maak jezelf zo lang mogelijk. Zo rek je een heleboel spieren tegelijk.
  6. Loop regelmatig een stukje door het vliegtuig en zwaai dan hele kleine stukjes met je armen van voor naar achter.
  7. Let ook op je zithouding in het vliegtuig. Zit goed achterop de zitting met je rug aansluitend tegen de rugleuning, ook als de stoel iets achterover gekanteld staat. Zit ook altijd zo veel mogelijk symmetrisch, houdt op beide billen evenveel druk om een scheve houding te voorkomen. Wissel regelmatig af door met de ellebogen op de knieën te steunen (wel de schouders laag houden).