Tips voor ouders over opvoeden in de digitale wereld

Nu de eerste ‘back to school’ maand achter de rug is, ziet Norton by Symantec hoe de rol van ouders is veranderd in de afgelopen jaren. Als eerste generatie die kinderen moet opvoeden in een digitale wereld, krijgen ouders te maken met de verantwoordelijkheid om kinderen, zowel online als offline veilig te houden.

Bron: Pexels.com

Bron: Pexels.com

Het wordt steeds lastiger voor ouders om alle technologische ontwikkelingen bij te houden. In tegenstelling tot eerdere generaties, hebben huidige ouders niet de luxe van hun eigen ouders om hen tips te geven op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel tijd kinderen door zouden moeten brengen met technologie en of het wel of niet een goed idee is om ze toe te staan sociale media te gebruiken. Het is als een constante beta, een ‘work in progress’ versie van wat iedereen hoopt dat uiteindelijk ‘een goede ouder’ inhoudt. Met deze dilemma’s in gedachten heeft Norton wat tips opgesteld om ervoor te zorgen dat kinderen veilig online kunnen blijven en internet als bron van informatie kunnen gebruiken, zodat zij in hun leerproces worden ondersteund.

Praat met de kinderen

Het internet verandert constant. Zo ook de online activiteiten van kinderen. Als kinderen ouder worden, bezoeken ze verschillende websites, proberen ze nieuwe activiteiten uit en creëren ze nieuwe sociale media accounts. Door hier met hen over te praten, zullen zij meer open zijn over hun online ervaringen. Een paar goede vragen om de discussie te beginnen, haken onder andere in op onderwerpen zoals: wat doen hun vrienden online? Wat zijn de coolste of nieuwste websites? Deze vragen werken goed als ze neutraal en algemeen worden gehouden, zodat kinderen niet het gevoel hebben dat het over hen gaat. Zodra het gesprek op gang is, kunnen meer directe vragen worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan of iets hen ooit verdrietig, bang of oncomfortabel heeft gemaakt. Vraag de kinderen hun favoriete websites te laten zien, zodat ouders er bekend mee raken en het ervaren. Geef kinderen de ruimte, zowel psychisch als qua tijd, om eerlijk antwoord op vragen te geven. Kinderen moeten gerustgesteld worden en weten dat ze niet gestraft worden voor de antwoorden die ze geven.

computer

Foto: Leeuwarder Courant/ Jan de Vries

Stel huisregels op

Stel duidelijk huisregels op. Daarbij is er geen one size fits all. Er kunnen verschillende stappen genomen worden, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Tieners hebben bijvoorbeeld andere grenzen nodig in vergelijking met jongere kinderen. Huisregels kunnen bestaan uit tijdslimieten, beperkingen op het gebied van inhoud of websites en e-mailregels. Ouders moeten overwegen waar ze comfortabel mee zijn als het gaat om volwassenheid, het internetgebruik van hun kinderen begrijpen en de inzichten die zij zelf op kunnen doen door met hen te praten.

Houd inhoud in het vizier

Van websites tot apps, games en online communities, kinderen hebben toegang tot ontzettend veel informatie die hen zowel positief als negatief kan beïnvloeden. Met behulp van ‘Smart Family Security’, ‘Parent Web Safety Tools’ en de ingebouwde beveiligingsinstellingen in de browser, kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen veilig online zijn. Voor jonge kinderen in het bijzonder is het belangrijk dat de ouders ervoor zorgen dat het apparaat wat ze gebruiken, altijd in het zicht is. Leer hen om het een ouder, leraar of vertrouwde volwassenen te vertellen als ze zich ongemakkelijk voelen over iets wat ze online gezien hebben. Zo zorgen ouders ervoor dat de informatie die kinderen bekijken, daadwerkelijk geschikt voor hen is.

Stel redelijke tijdslimieten in

Een lastige uitdaging voor ouders is zonder twijfel kinderen helpen om een gezonde balans te vinden tussen online en face-to-face interactie met familie en vrienden. Huisregels opstellen en een schermslot installeren, zijn effectieve tools om de tijd die online besteed wordt, te beheren. Naarmate de kinderen opgroeien, wijzigt dat, omdat de behoefte om online voor school en werk te zijn, toeneemt. Wees een rolmodel – een gemiddelde persoon controleert de telefoon ongeveer 110 keer per dag. Ouders zijn niet onbekend met ‘screen time’ uitdagingen.

datingsite, daten, verstandelijke beperking

Foto: Leeuwarder Courant

Bescherm online reputaties

Wanneer kinderen ouder worden, zijn ze socialer en avontuurlijker in hun internetgebruik. Zo bespreken zij de nieuwste en ‘coolste’ websites met hun vrienden. Ze communiceren de details over hun leven via sociale medianetwerken, e-mail, instant messaging apps, blogs en meer. Bovendien laten zij over het internet digitale sporen achter in de vorm van tastbare gedachten. Vaak weten of beseffen kinderen niet dat het internet alles registreert en de informatie daarna nooit meer vergeet. Een kwart van de Britse, Duitse en Franse Millennials geven toe dat ze niet weten welke informatie over hen online beschikbaar is. Hun naam via Google opzoeken en hen laten zien wat er te vinden is, is een goede manier om ervoor te zorgen dat ze zich bewust worden van hun online reputatie. Ook helpt het hen te begrijpen dat andere mensen kunnen zien wat ze online zeggen en doen. Risico’s bespreken en bezorgdheid over de plaatsing van privé informatie, video’s en foto’s is essentieel. Er zijn regelmatig leermomenten in het nieuws over gênante foto’s of persoonlijke informatie waar misbruik van genomen kan worden.