Trots! – Gastcolumn Fysiotherapeut Geert van der Sluis

Trots, dat is het sleutelwoord wanneer ik terugdenk aan onze Publieksacademie Vitaal oud worden: maar wat als ik een operatie moet ondergaan? Het bracht 550 mensen op de been om naar Schouwburg De Lawei in Drachten te komen voor een ‘avondje Nij Smellinghe’. Ik mocht op die ‘heilige’ grond van De Lawei een lezing geven aan al die 550 mensen. Prachtig! De hele avond vond ik een bijzondere ervaring. Het patiëntenverhaal van mevrouw Meijer en de panelsessie daarna. Wat een bijzondere en aansprekende vorm, die mij erg heeft geboeid, wist een bezoeker van de avond mij in de pauze te vertellen. Zouden ze vaker moeten doen, patiënten aan het woord. Dus daarom ben ik ook trots op mevrouw Meijer en haar dochter Anke Schimmel, want zij durfden dat aan. Ik denk dat veel mensen in het publiek zich met mevrouw Meijer konden identificeren.

Stap voor stap

“We nemen u stapsgewijs mee in de informatie van vanavond”, zei dagvoorzitter Nynke de Jong. Van een brede en wetenschappelijke benadering door professor Van Meeteren, via de patiëntenreis door orthopedisch chirurg Richard Bimmel, naar de toepassing van ‘Better in Better out’ op patiëntniveau door mijzelf. Met veel trots , maar ook gespannen stapte ik het podium op. Wat een boel mensen…Maar toen ik de zaal aankeek, leek het ineens heel erg vertrouwd en kwam het verhaal er gemakkelijk uit. Het applaus dat volgde maakte me opnieuw trots!

Better in Better out

Better in Better out betekent fit de operatie ingaan (better in), wat het herstel na de operatie gemakkelijker maakt (better out). Een belangrijke boodschap van de avond was dat een grote operatie ondergaan, zoals bijvoorbeeld het krijgen van een nieuwe heup of nieuwe knie, topsport voor het lichaam van de patiënt is. Daarom is het belangrijk om fit aan zo’n operatie te beginnen. Maar vooral ook zo snel mogelijk, bij voorkeur al in het ziekenhuis, weer vitaal en actief te worden. Gezondheid gedijd moeizaam ‘onder de wol’, dus zo snel als kan het bed weer uit! Maar bent u daar wel klaar voor? En het ziekenhuis en haar personeel, zijn die daar wel klaar voor? Nico van Meeteren verbaasde zich over het feit dat alle patiënten die een ziekenhuis binnenlopen meteen in bed gaan liggen, omdat dat gemakkelijk is voor het opnamegesprek: de pyjama aan en onder de wol. Hij stelde voor om in het vervolg thuis ook al zijn visite direct mee te nemen naar de slaapkamer.

Visie

‘Samen met de patiënt’, dat was een andere belangrijke boodschap. De patiënt aan het roer. Als zorgverlener nieuwsgierig zijn naar wat hem of haar bezighoudt en waar de behoeftes liggen als het gaat om functioneren. Maar vooral als patiënt niet toestaan dat je overgeleverd wordt aan de artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen. Maak gebruik van de kennis en kunde van de mensen in het ziekenhuis, om vervolgens het proces rondom herstel van de gezondheid zelf te blijven regisseren. Dat zijn allemaal aspecten van Better in Better out. Het is een visie op zorg en gezondheid en niet alleen een behandelingsvorm. Deze nieuwe visie gaat uit van functioneren naar behoefte en wens van iedere individuele patiënt. Wanneer die behoefte en wens onder druk komen te staan door bijvoorbeeld een operatie, dan worden er passende vormen van begeleiding en training gezocht die soms al voor de operatie starten. Met als enige doel fit en vitaal te blijven, ondanks een operatie en bijbehorende opname in het ziekenhuis. Met veel trots kan ik zeggen dat we op de afdeling Orthopedie in Nij Smellinghe deze visie goed hebben doorgevoerd. Dat levert regelmatig interesse op vanuit binnen- en buitenland.

Geert van der Sluis

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Wachtlijst

Een belangrijke laatste boodschap is het advies aan mensen die geopereerd moeten worden, om sowieso actief te blijven voor de operatie. ‘Wachtlijst’ is dan ook een verkeerde term. Ga niet wachten, maar bereid je goed voor. Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten, eet gevarieerd en gezond en probeer te ontspannen. Bij 30% van de patiënten is extra training nodig. Zij zullen onder begeleiding van een fysiotherapeut in 4 tot 6 weken een Better in Better out training volgen en zodoende fit(ter) op de operatietafel verschijnen!

Positief

De reacties op deze aanpak van de bezoekers op de Publieksacademie was vooral positief. Het is anders denken over ziekenhuizen en opnames. Tijdens de speeddates zei iemand tegen mij dat het allemaal zo ontzettend logisch overkwam, dat het hem verbaasde dat dit niet eerder bedacht was en niet de normale manier van doen was in het ziekenhuis. Ook bij de rol van de thuiszorgmedewerker heb ik tijdens de speeddates uitgebreid stilgestaan. Het heeft me geboeid te merken dat ook daar sterk de behoefte lijkt te bestaan om deze visie mee te nemen. Een leuke uitdaging om samen met ze aan te gaan wat mij betreft. Het geeft ook aan dat deze visie breder in te zetten is dan alleen op de afdeling Orthopedie. Zowel binnen het ziekenhuis als daarbuiten is aandacht voor vitaliteit en gezond een belangrijk aandachtspunt. Kortom, ik ben trots op de Publieksacademie en op de manier van werken. Maar gelukkig zijn er nog veel uitdagingen om de Better in Better out visie verder uit te dragen en vooral te ‘leven’! Heeft u een vraag of opmerking hierover? Dan kunt u mailen naar vitaal@nijsmellinghe.nl. Geert van der Sluis, fysiotherapeut en promovendus in ziekenhuis Nij Smellinghe – Drachten