Verslaafd aan GHB? Daar kom je moeilijk weer vanaf

Mensen die verslaafd zijn aan ghb vallen veel vaker terug dan verslaafden aan andere middelen. Ghb-verslaafden zien ook na een bijzonder zware afkickperiode vaak alleen de positieve effecten van de drug.

 GHB

Dat blijkt uit een onderzoek door de Radboud Universiteit, dat ghb-verslaving in opdracht van het ministerie van VWS onder de loep nam. Ghb-verslaafden vormen een maatschappelijk probleem omdat zij vaak terugvallen en een groot beroep doen op zorg.

Verslaving

In tegenstelling tot andere drugs is ghb (een stroopachtige substantie die men drinkt) een middel dat in landelijke regio’s meer problematische gebruikers kent dan in steden. Desondanks werden in de Amsterdamse Jellinekkliniek vorig jaar een kleine achthonderd ghb-verslaafden behandeld. Afkicken is complex en moet onder medisch toezicht, maar biedt geen garanties.

Terugval

“We zien dat de terugval bij ghb vele malen groter is dan bij andere middelen,” aldus directeur behandelzaken Wencke de Wildt van de Jellinek. “70 procent van de ghb-verslaafden gebruikt na de fysieke ontwenning opnieuw. Bij alcoholisten is dat 30 procent.”

GHB, ghb verslaving

In beslag genomen liefdesdrug GHB en ingrediënten op politiebureau. Foto: NDC Mediagroep

Goedkoop

De grote terugval komt omdat mensen de positieve effecten van ghb blijven zien. Het goedkoop te produceren middel werkt ontspannend. Verslaafden noemen ook het verdwijnen van sociale angst en faalangst. Seksuele ervaringen worden intenser en in tegenstelling tot veel andere drugs zorgt ghb niet voor een kater.

Ontwenningsverschijnselen

Eenmaal verslaafd zetten gebruikers ’s nachts vaak om de twee of drie uur de wekker om de ontwenningsverschijnselen te bestrijden. Desondanks blijven ze na afkicken het middel roemen.

 

Tekst: Jop van Kempen