Video: zeldzame bloedziekte sferocytose houdt de familie Paauwe in zijn greep

Vijf leden van de familie Paauwe uit ’s-Gravenpolder hebben de zeldzame bloedziekte sferocytose. In de vierdelige videoserie volgt Sanquin de familie Paauwe en zie je onder andere welke impact deze ziekte op het gezin heeft.

bloed, bloedtransfusie

Verschillende varianten

Zo is inmiddels bekend dat de 2 maanden oude Lexy de ziekte ook heeft, alleen is nog niet bekend welke variant van de ziekte zij heeft. De ziekte komt namelijk in verschillende varianten voor: opa, vader en Ryan Paauwe (7) hebben een zeer ernstige vorm, zusje Yuna (5) een mildere. Binnenkort wordt bekend welke variant baby Lexy heeft. Als zij ook de heftige variant van de ziekte heeft, moet zij de aankomende jaren nog regelmatig bloedtransfusies ondergaan.

Wat is sferocytose?

Bij sferocytose breekt het lichaam namelijk rode bloedcellen te snel af, waardoor er een tekort ontstaat en patiënten afhankelijk zijn van donorbloed. Zo heeft Ryan al meer dan vijftig bloedtransfusies achter de rug. Lexy heeft inmiddels al drie bloedtransfusies gehad. In de tweede aflevering zie je dat baby Lexy opnieuw een bloedtransfusie krijgt. Deze aflevering is vanaf 4 januari te zien op de social media kanalen van Sanquin: Facebook, Twitter en LinkedIn.

Videoserie

Sanquin heeft de videoserie gemaakt om de zeldzame bloedziekte sferocytose onder aandacht te brengen. De videoserie geeft donors inzicht waar hun gedoneerde bloed onder andere voor wordt gebruikt.Daarnaast wordt het onderzoek naar en de diagnostiek van deze zeldzame bloedziekte in beeld gebracht.