Voedselhypes door de jaren heen: van eierkoeken tot een killerbody

Door de jaren heen zijn er een flink aantal voedselhypes gekomen, maar ook weer gegaan. Gewichtsconsulent en looptrainer Wybertha Brouwer is ervan overtuigd dat een dieet niet of alleen tijdelijk werkt. “Het is belangrijk om je gezonde boerenverstand te gebruiken, want veel mensen weten wel wat gezond en ongezond is.”

Sonja bakker, voedselhypes

ANP KIPPA LEX VAN LIESHOUT

Sonja Bakkeren

“Zonder strijd geen kilo’s kwijt” Deze woorden zijn van voedingsgoeroe Sonja Bakker. Een aantal jaar terug waren veel Nederlanders fanatiek aan het Sonjabakkeren. Het dieet van Sonja Bakker wordt gevormd door drie voorgeschreven hoofdmaaltijden. Daarbij mogen er dagelijks een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes worden genuttigd. Een welbekend voorbeeld van een dergelijk tussendoortje is de eierkoek.

De eeuwige jeugd

Wie heeft het boek de Voedselzandloper niet in de kast staan? Het boek is geschreven door Kris Verburgh. In het boek schrijft hij dat mensen die de methode van de Voedselzandloper volgen langer en gezonder leven. Een leuke bijkomstigheid is daarbij het afvallen. De zandloper weergeeft welke producten niet gegeten zouden moeten worden, maar geeft hiervoor ook alternatieve producten. Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de Schrijf van Vijf van het Voedingscentrum. Wybertha Brouwer merkt hierbij op dat er een aantal dingen ontbreken. “Naast gezonde voeding is bewegen ook een belangrijk element binnen een gezonde levensstijl. Ook is voldoende nachtrust en ontspanning belangrijk. Het gaat om het totale plaatje.” Goji bessen

Hennepzaad, gojibessen en meer

Op Instagram slaan de gerechten met daarin superfoods verwerkt je om de oren. Van superfoods wordt geclaimd dat ze door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerhande positieve effecten op de gezondheid hebben. Voorbeelden hiervan zijn: een verhoging van het libido, helpen met afvallen en huidveroudering verminderen. De term superfood is overigens niet wettelijk omschreven wat betekent dat iedereen het mag gebruiken. Volgens Wybertha Brouwer zijn superfoods een leuke aanvulling, maar het gaat het om de basis. “De basis is voor mij de Schijf van Vijf. Iedereen kan hier uiteraard een eigen sausje over heen gieten.” Fajah

The killerbody

Fajah Lourens was tijdens het eerste event van Gezondheid en Co een populaire spreker. Daarnaast is ze in november uitgeroepen tot winnares van de Women’s Health Fit List 2016. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon die het afgelopen jaar het meest zijn of haar best heeft gedaan om Nederland fitter en gezonder te maken. Ze heeft een goed verkocht boek op haar naam staan en ze beheert een succesvol online platform. Duizenden volgers heeft ze het afgelopen jaar geholpen aan een gezonder leven. Oftewel: Fajah is hot! Haar dieet in het kort: eet met regelmaat en voldoende eiwitten, vetten, groenten en fruit en een gematigde hoeveelheid koolhydraten. Voor een ieder is er wel een methode dat werkt. Wybertha Brouwer is van mening dat gezond leven voor iedereen mogelijk is. “Kook zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, varieer binnen je voedingspatroon en vooral: geniet ervan!”