Voorbereidingen voor een reis naar Vietnam

Vietnam is een exotisch land met prachtige natuur en een rijke cultuur. Het is tevens een van de meest gastvrije landen van Azië. Vakanties naar Vietnam worden dan ook steeds populairder. Van kosmopolitische steden zoals Vietnam tot de serene rijstvelden van Sapa, Vietnam zal je telkens weer versteld doen staan. Voordat je naar Vietnam reist zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen om ook op reis gezond te blijven. Lees verder om meer te weten te komen over vaccinaties en andere voorbereidingen die getroffen moeten worden voor een reis naar Vietnam.

Vietnam. Foto: Shutterstock

Welke gezondheidsrisico’s zijn er in Vietnam?

Zoals bij reizen in de meeste Aziatische ontwikkelingslanden worden standaard voorzorgsmaatregelen met betrekking tot eten en drinken aanbevolen, waaronder het vermijden van ongekookt voedsel zoals salades, kraanwater en ijs. Diarree is de meest voorkomende kwaal waarmee reizigers in Vietnam te maken krijgen en het wordt dan ook aanbevolen om diarree remmende middelen mee te nemen.

Door muggen overgebrachte ziekten zoals knokkelkoorts en Japanse encefalitis komen voor in Vietnam. Ook malaria is een risico in sommige afgelegen berggebieden. Er zijn daarnaast gevallen van het Zika-virus bekend in Vietnam. Zwangere vrouwen wordt daarom geadviseerd hun reisplannen met hun arts te bespreken en niet-essentiële reizen uit te stellen tot na de zwangerschap.

Hondsdolheid komt ook voor in Vietnam, en wordt meestal overgebracht door hondenbeten. Het is een mogelijk dodelijke virale ziekte die kan worden aangetroffen bij honden, apen, vleermuizen en andere zoogdieren. Als je gebeten of gekrabd wordt door een hond, aap of ander zoogdier in Vietnam, zoek dan dringend medische hulp.

Als je naar Vietnam reist, moet je er ook rekening mee houden dat het niveau van de zorg en medische voorzieningen varieert, vooral als je je buiten de grote steden bevindt.

Heb ik vaccinaties nodig voor Vietnam?

De vaccinaties die worden aanbevolen voor een reis naar Vietnam zijn DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Difterie wordt veroorzaakt door een gifstof van de difteriebacterie en wordt via hoesten van mens op mens overgedragen. Tetanus komt vaak via straatvuil en aarde via een wondje het lichaam binnen. Polio (ook wel kinderverlamming genoemd) wordt veroorzaakt door een virus dat via ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel/drinkwater wordt overgedragen. Een DTP-vaccinatie biedt 10 jaar bescherming.

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus en is een erg besmettelijke infectie van de lever. Het kan gemakkelijk via objecten, voedsel of drinken overgedragen worden. Eén inenting beschermt een jaar. Als na 6-12 maanden ook de tweede prik gezet wordt, biedt dit een bescherming van minimaal 30 jaar.

Afhankelijk van de reisplannen kunnen er nog meer vaccinaties benodigd zijn. Doe ruim van tevoren navraag bij je huisarts of lees meer informatie over vaccinaties op de website van de GGD.

Coronamaatregelen en reizen naar Vietnam

Over het algemeen geldt er een inreisverbod voor Vietnam. Er zijn echter enkele uitzonderingen voor reizen naar Vietnam gedurende Covid-19. Reizigers die wel tot het land worden toegelaten moeten bij vertrek een medische verklaring door een arts laten opmaken waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn met Covid-19. Na aankomst in Vietnam moeten reizigers 6 dagen in een daarvoor aangewezen locatie in quarantaine doorbrengen. Hier zullen zij tweemaal een PCR-test moeten ondergaan. Als beide tests negatief zijn, mogen ze de volgende 8 dagen in thuisquarantaine/zelfisolatie verblijven. De kosten voor het verblijf in de aangewezen quarantaine-locatie moeten reizigers zelf betalen.

Visum Vietnam aanvragen

Het is wel alvast mogelijk om een visum voor Vietnam aan te vragen via internet. Dit e-visum is 30 dagen geldig en stelt reizigers in staat om éénmaal het land in- en uit te reizen. Dit kan alleen op één van de luchthavens, zeehavens of grensposten die de Vietnamese overheid daarvoor heeft aangewezen. Controleer dit goed voordat je het visum aanvraagt.
Bovendien moeten reizigers al minimaal één accommodatie hebben gereserveerd om het visum Vietnam aan te kunnen vragen. Daarnaast moet het paspoort minimaal 30 dagen langer geldig zijn dan het visum en mag je geen mentale of overdraagbare ziekte hebben die een gevaar kunnen vormen voor de Vietnamese samenleving.