Voordelen van stoppen met drinken van alcohol

Veel mensen laten in januari en februari de alcohol staan. Alcohol wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en dat past volgens sommigen weer prima bij de decembermaand. Die alcoholvrije maand heeft meer voordelen dan we denken. En misschien bevalt het je wel zo goed, dat je de alcohol vaker laat staan.

Wijn, rode wijn, alcohol, glazen, stoppen met drinken

Je slaapt beter

Een slaapmutsje voor je onder de wol kruipt? Geen goed idee. Je valt er dan misschien wel sneller van in slaap omdat de alcohol de hersenactiviteit vertraagt, maar zodra dat effect is uitgewerkt, heeft het net een negatieve invloed op je slaappatroon. Dat bleek nog maar eens uit een onderzoek van de universiteit van Melbourne. Wedden dat je nog nooit zo goed geslapen hebt als tijdens die maand zonder alcohol.

Je valt af

Niet raar als je beseft dat een biertje 113 calorieën bevat: 113 voor een licht biertje. Je moet 25 minuten wandelen om het er weer af te krijgen. Een glas rode wijn is goed voor 123 calorieën en een donkerbiertje levert je 160 calorieën op. Met behulp van deze calculator kun je checken hoeveel calorieën er in alcoholische dranken zitten. We kunnen je alvast verklappen: het zijn er behoorlijk veel.

rekenen

Je wordt minder snel ziek

Wie veel drinkt, heeft een zwakkere gezondheid. Dat komt omdat alcohol ervoor zorgt dat de cytokines uitgeschakeld worden. Dat zijn eiwitten die onmisbaar zijn om de aanvallen van bacteriën en virussen in het lichaam te bevechten.

Je lever kan weer op adem komen

Het zijn zware tijden geweest voor je lever. Door even een alcoholpauze in te lassen, geef je je orgaan een broodnodig herstelmoment. Zodra geen alcohol meer hoeft afgebroken te worden, kunnen eindelijke de andere gifstoffen onder handen genomen worden. Raar maar waar: alcohol krijgt bij de afbraak van gifstoffen altijd voorrang bij de lever. Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord.

Je krijgt een mooiere huid

Van alcohol krijg je een grauwe huid met onzuiverheden. Niet iets waar we op zitten te wachten als we in de spiegel kijken. Dat komt omdat alcohol uitdrogend werkt, ook voor je huid. Door voldoende water te drinken en dat glas wijn te laten staan, zal je zien dat je huid er opmerkelijk op vooruit gaat. Wie veel drinkt, krijgt vaak ook rode wangen, doordat de bloedvaten minder goed functioneren. Dit kan nu ook herstellen. Daarnaast droogt alcohol de huid ook uit omdat het de aanmaak van het het antidiuretisch hormoon tegengaat. Hierdoor moet je vaker naar het toilet en ontstaat er een verstoorde vochthuishouding.

Je wordt sneller zwanger

Wie met een kinderwens zit, heeft er al helemaal baat bij om alcohol even af te zweren. Alcoholgebruik heeft namelijk een invloed op je vruchtbaarheid. Zo zou het bij vrouwen de eisprong afremmen, het transport van zaadcellen verstoren en ook de rijping van de eicel belemmeren.

aardbei

Alcoholvrije cocktails

Mocht je toch graag iets lekkers of bijzonders willen drinken? Neem dan een alcoholvrije cocktail. Recepten vind je hier