Waar loop je het grootste risico op een tekenbeet?

Het hoogste risico op een tekenbeet loop je als je je langs de kust bevindt, terwijl daar wel de minste teken leven. In Noordoost-Nederland zijn de meeste teken actief. Wil je weten hoe actief de teken zijn, dan is daarvoor nu een kaart waarop dagelijks te zien is hoe actief de beesten zijn. Zij kunnen de nare ziekte Lyme borreliose (LB) overbrengen.

Teken in Nederland in kaart gebracht

Onderzoeker Irene Garcia-Marti van de Universiteit Twente bracht de verspreiding van teken in Nederland in kaart. Voor het eerst is het mogelijk om de dagelijkse tekenactiviteit in Nederland op een kaart te bekijken op een gedetailleerd niveau. Zij vond uit dat in de noordoostelijke provincies de tekenactiviteit maximaal. Langs de kust vind je het laagste aantal teken.

25000 besmettingen per jaar

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 25.000 mensen besmet met de ziekte van Lyme, een ziekte die wordt overgedragen door teken.

Leuke dingen doen in de natuur

De plaatsen waar de meeste mensen in de natuur recreëren zijn de plaatsen waar de meeste tekenbeten voorkomen. Op dit moment lopen bezoekers van recreatiegebieden, stadsparken en voorstedelijke bossen het grootste risico om de ziekte van Lyme te krijgen. Dus hoewel het aantal teken in de kustgebieden laag is, zijn dit nog steeds de ‘hoge risicogebieden’. De kustrecreatiegebieden van de Friese eilanden tot Middelburg geven het grootste risico op tekenbeet. Daarna volgen het Utrechtse Heuvelrugbos en de zuidelijke rand van het Veluwemeerpark.

Campagnes om te waarschuwen

De onderzoeksresultaten kunnen helpen bij het opzetten van campagnes. Zo zouden mensen moeten weten dat ze zich op een plek bevinden met een hoog risico op een tekenbeet. Garcia Marti: “Wanneer je de juiste bescherming gebruikt, is het risico op een tekenbeet nul. Dat kan met een teekafstotende lange broek, sokken over de broek heen en dagelijkse controle als je in de natuur bent geweest.

Op www.irenegarciamarti.com zijn meerdere kaarten te vinden over het risico op een tekenbeet.