Waarom lust mijn kind geen groente?

Natuurlijk weigert bijna elk kind weleens om bepaald voedsel te eten. De weigering betreft meestal sterk smakend voedsel zoals bittere groenten of sterk gekruid eten. Circa één op de vijf kinderen van twee tot vier jaar kan geclassificeerd worden als een echte ‘lastige eter’. Dat zijn kinderen die extreem selectief zijn in wat ze wel en niet lusten. Hoogleraar Jaap Seidell geeft het antwoord.

watermeloen2

Veel ouders voelen zich schuldig als hun kind een lastige eter is, maar er kan een duidelijke biologische basis zijn voor dat lastige eten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een experiment waarbij een zaal vol peuters een papieren strookje kreeg waarop een chemische stof was gesprenkeld die leek op de bittere smaakstof in groente. De onderzoekers vroegen de peuters het papiertje tegen hun tong te houden. Een kwart gaf met een verwrongen gezicht aan het vreselijk vies te vinden en de rest proefde niets. De kinderen die de stof kunnen proeven, meestal iets meer meisjes dan jongens, zijn zogenoemde ‘supertasters’.

Supertaster

Supertasters hebben tot wel tien keer meer smaakpapillen op hun tong dan andere kinderen en het smaakcentrum in hun brein krijgt een veel sterker signaal door vanuit die papillen. Supergevoelig zijn voor de smaak bitter is een erfelijk doorgegeven kenmerk. Het is bewaard gebleven in de evolutie omdat afkeer van bittere voedingsmiddelen in de natuur kan voorkómen dat je giftige besjes of planten opeet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pexels.com

Voor supertasters is het eten van zoiets als bittere andijvie of witlof een echte kwelling. Deze kinderen eten dan ook relatief erg weinig groenten. Tegelijkertijd houden ze vaak ook wat minder van zoet en vet voedsel. Ze zijn daardoor gemiddeld dunner dan andere kinderen, want ze hebben niet zo’n trek in snoep, taart en slagroom. Dat is natuurlijk gezond. Maar ze hebben juist wel een voorkeur voor zout eten. De combinatie zout eten en bijna geen groenten is juist weer ongezond. Kortom, lastig.

Lastige eters

Supertasters zijn dus van nature lastige eters. Het is voor ouders fijn te weten of hun kind zo’n superproever is. Je kunt dat laten testen. Opdringen van spinazie heeft bij hen geen zin en er zijn slimmere manieren om supertasters toch gezond te laten eten, zoals het minder bitter maken van groentegerechten. Aan de andere kant is het ook geruststellend te weten dat die gevoeligheid voor bitter bij supertasters geleidelijk aan verdwijnt bij het ouder worden. Lastige eters zijn dan ook voornamelijk jonge kinderen.

2015-06-14 11:17:48 ROTTERDAM - Verschillende groenten tijdens een gratis lunch op Plein 1940 tijdens het evenement Damn Food Waste. Met de actie wil de organisatie voedselverspilling onder de aandacht brengen. ANP BAS CZERWINSKI

ANP BAS CZERWINSKI