Wanneer de dood voelt als een feestje

Wanneer de dood voelt als een feestje. Het zijn haar eigen woorden. Met de euthanasie in zicht voelt het leven als een feestje. Nog maar heel eventjes en dan zit het erop voor de 46-jarige Saskia van Werven uit Erica. Eind deze maand is haar ‘bevrijdingsdag’.

Saskia van Werven, ms-patiente die eind januari 2017 euthanasie krijgt, in De Efteling.

Saskia van Werven, ms-patiente die eind januari 2017 euthanasie krijgt, in De Efteling.

Elke dag pijn, de hele dag door. En spasmen. Wachten tot je weer naar bed kunt en dan maar afwachten of die pijn en die spasmen je niet voor de zoveelste nacht op rij uit je slaap houden. ,,Dat is mijn leven. Op een gegeven moment is het een optelsom en neem je het besluit. Dat ik nu weet dat het straks over is, voelt als een bevrijding.’’

MS

Saskia van Werven is 46 jaar en lijdt aan multiple sclerose (ms). Ze kreeg die diagnose veertien jaar geleden, vlak na de geboorte van haar jongste dochter Vera. ,,Ik wilde ’s nachts uit bed om haar te voeden, maar dat lukte niet. Ik was opeens aan één kant verlamd. Ik ben toen met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar al vrij snel bleek dat ik ms had. Ik was opgelucht met dat bericht.

Dit verhaal van Marieke Kwakman helemaal lezen? Ga dan naar de site van Dagblad van het Noorden