Wat is het verschil tussen een hypo en een hyper?

Suikerziekte of diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam het glucosegehalte van het bloed niet op orde krijgt. Met medicijnen wordt getracht dat op orde te krijgen. Toch kan iemand met diabetes die medicijnen krijgt een hypo of hyper krijgen.

Hypo

Wat is een hypo?

Wanneer iemand last van hypoglykemie ( een hypo) krijgt is zijn bloedsuikergehalte te laag. Degene zal beginnen met zweten, beven en duizelig worden. En misschien heeft hij of zij ook wel last van hoofdpijn, tintelende lippen en wazig zien. Degene kan zelfs bewusteloos raken. Wanneer hij of zij nog bij bewustzijn is, kun je hem of haar druivensuiker of een glas limonade geven. De bloedsuikerspiegel zal dan omhoog gaan. Geef degene daarna een suikerklontje of een stukje brood.

Wanneer iemand versuft is kun je ook honing aan de binnenkant van het wang smeren. Wanneer iemand bewusteloos is, bel je 112 en leg je hem of haar

Hypo

Wat is een hyper?

Iemand met een te hoog bloedsuikergehalte kan een hyperglykemie krijgen. Een hyper. Waarschijnlijk zal degene klagen over een droge mond, vermoeidheid en dorst. Ook zal degene vaak moeten plassen en zal hij of zij uit de mond ruiken. De geur kan je doen denken aan aceton. Ook kan hij of zij slaperig worden en de ademhaling kan versnellen. Bel dan meteen de huisarts of dokterswacht.