Wat moet je doen na een kwallenbeet?

Wanneer het warm is duiken we graag de zee in. Maar als het oostenwind is kun je dat beter niet doen, want dan zijn er vaak kwallen in het water. Kwallen hebben tentakels met netelcellen. Raak je die aan dan doet dat zeer. Alles over de kwallenbeet

Kwallenbeet of kwallensteek

In de volksmond hebben we het vaak over een kwallenbeet, maar eigenlijk bestaat dat niet. Kwallen bijten namelijk niet, maar ze hebben tentakels. Op deze tentakels zitten netelcellen met gif. Deze stekende delen worden nematocysten genoemd. Deze gifkliertjes injecteren het gif in de huid. Het is dus eigenlijk een kwallensteek. Het gif is bedoeld om prooidieren te verlammen of te doden. Gelukkig zijn de gevolgen bij een aanraking tussen kwallen en mensen minder ingrijpend.

Symptomen kwallenbeet

Een kwallensteek kan klachten geven als roodheid, zwelling, jeuk, pijn en soms zelfs blaren. Meestal verdwijnen deze klachten binnen een kwartiertje.

Behandeling kwallenbeet

  • Verwijder de netelcellen voorzichtig met een pincet of schraap ze weg met een plastic voorwerp ( een pasje bijvoorbeeld). Wrijf nooit met een handdoek of zand!
  • Spoel het gestoken lichaamsdeel af met zeewater. Doe dit nooit met zoetwater
  • Je kunt de plek ook een kwartier spoelen met warm of heet water of koelen met een icepack.