Buikgriep: de symptomen en wat te doen?

Bij buikgriep is het slijmvlies van de binnenkant van de maag en darmen ontstoken. Een maagdarminfectie. Dit zorgt voor diarree of overgeven, maar ook voor misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn en soms koorts.

Buikgriep besmettelijk

Wanneer is buikgrip besmettelijk? Buikgriep is besmettelijk, dus het is oppassen als je het hebt of je in contact komt met iemand die het heeft. De buikgriep wordt overgedragen via ongewassen handen of doordat iemand hoest of niest. Buikgriep ontstaat ook als iemand bedorven eten heeft gegeten of besmet water heeft gedronken.

Wat is buikgriep?

Eigenlijk past de naam griep niet echt bij deze aandoening. Het woord griep is eigenlijk alleen voorbehouden aan luchtweginfecties. Buikgriep bestaat dus niet, maar het is al te ver ingeburgerd dat het woord gewoon gebruikt kan worden. En we dus gewoon van buikgriep spreken.

Verschil buikgriep en voedselvergiftiging

Vaak wordt gedacht dat buikgriep en voedselvergiftiging hetzelfde is. De symptomen komen namelijk grotendeels overeen. Buikgriep ontstaat door een bacterie, virus of parasiet. Deze kun je oplopen door bijvoorbeeld iets aan te raken wat besmet is, door iemand in je huishouden die het heeft, een collega, enzovoorts. Voedselvergiftiging ontstaat puur door het eten van besmet voedsel, vaak gaat het hierbij om een bacterie.

Wat te doen bij buikgriep?

Wat In feite kun je niet veel doen bij buikgriep. Het virus of de bacterie moet er gewoon uit. En hoe raar dat ook klinkt, dat gebeurt het beste door over te geven en of door diarree te hebben. Het lichaam gooit als het ware de foute stoffen uit het lichaam. Het risico bij buikgriep is echter dat je uitdroogt. Bij kinderen jonger dan 2 en ouderen gebeurt dat nog sneller dan mensen die niet in die leeftijdscategorie vallen. Hoewel de meeste mensen niet aan drinken moeten denken, is dat wel het enige dat heel belangrijk is.

Buikgriep symptomen

  • Diarree
  • Weinig eetlust
  • Onrustige maag
  • Borrelende darmen
  • Buikpijn en buikkrampen
  • Misselijkheid en braken
  • Duizeligheid.
  • Vermoeidheid

Hoe lang duurt buikgriep

De symptomen van buikgriep, veroorzaakt door het norovirus, beginnen meestal 15 tot 48 uur nadat je het virus hebt binnengekregen. Vervolgens houden de symptomen ongeveer vier tot zeven dagen aan. Bij kinderen, ouderen en mensen met een aandoening kan dit langer duren.

Buikgriep en eten

Drink heel vaak kleine beetjes. Dat kan warme thee zijn, bouillon (ook goed voor de zouten die uit het lichaam worden gegooid) of gewoon water. Wie denkt dat het niet helpt om te drinken omdat het vocht er toch direct weer uitkomt, heeft het fout. Een deel van het vocht komt echt wel in het lichaam terecht.

Wie symptomen vertoont van uitdroging kan het beste ORS nemen. Dat is een drankje met zouten en suikers. Het is vies, maar het werkt wel heel goed, omdat het door de samenstelling vocht vasthoudt in het lichaam. ORS is bij de drogist te krijgen. Gewoon eten mag ook, maar daar zal niet iedereen zin in hebben. Dat geeft overigens niks, het lichaam kan best een paar dagen zonder eten. Iets kleins nemen om toch wat energie te hebben, is overigens wel verstandig. Zelfs als iemand meerdere keren per dag op de wc zit, komt er toch een deel van het eten in de darmen terecht.

Welk fruit kun je het beste eten bij buikgriep? Als de buikgriepsymptomen minder worden, is het advies om wat licht eten te nemen zoals bananen, rijst, appels, toast of beschuit. Daarna kan vaak weer gewoon worden gegeten.

Cola bij buikgriep

Helpt cola tegen diarree? Een probleemoplossend vermogen van cola in combinatie met diarree of buikgriep is niet aangetoond. Vaak gaat diarree vanzelf over, of je nu cola drinkt of niet. Wat wel klopt is dat je lichaam door diarree uitdroogt. Daardoor heb je behoefte aan suiker en extra water. Het nadeel van cola is dat je het koolzuurgas mogelijk slecht verdraagt als je je niet lekker voelt.

Hoe buikgriep voorkomen

Is iemand in het gezin besmet, dan is het belangrijk maatregelen te treffen om te voorkomen dat het hele gezin binnen de kortste keren de hele dag op de wc zit of er boven hangt. Een wc alleen voor de zieke zorgt daar voor, maar ook het goed schoonhouden van de wc waar iedereen gebruik van maakt (maak wel altijd schoon met handschoenen). Was handen extra goed na het toiletgebruik, was handen extra goed voor het koken en zorg er voor dat glazen, borden en bestek extra goed worden gereinigd.

Wie buikgriep heeft, kan beter zijn mond niet aanraken. Dan gaat het virus namelijk op de handen zitten en overdracht gaat dan heel snel. Handen schudden, kussen of intiem contact kunnen ook beter vermeden worden. Hoest of nies achter een hand en was die hand vervolgens. Mensen die in de verzorging werken of die met voedsel werken, kunnen vaak beter wachten met werken tot ze weer beter zijn. Vaak hebben ze trouwens ook geen zin in werken, want met buikgriep voel je je vaak niet bepaald heel lekker.

Medicijnen of de pil en buikgriep

Bij diarree en overgeven kunnen medicijnen soms niet goed worden opgenomen door het lichaam. Zeker bij hartfalen, diabetes of nierproblemen is het dan verstandig met de huisarts te overleggen wat er dan moet gebeuren.

Buikgriep en niet zwanger worden

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken en buikgriep hebben, moeten zich extra beschermen als ze niet zwanger willen worden.

Medicijnen bij buikgriep

Voor buikgriep hoef je eigenlijk geen medicijnen te nemen. Het gaat vanzelf over als het lichaam het virus of de bacterie heeft opgeruimd. Vaak vragen mensen om antibiotica bij buikgriep. Maar als een virus de oorzaak is, werkt antibiotica helemaal niet. Dus dat heeft geen zin. Bij een bacterie kan wel een antibioticum worden gegeven, maar dan moet wel duidelijk zijn welke bacterie er verantwoordelijk is voor de buikgriep. Omdat de kwaal na 4 tot 7 dagen weer over is, is het vaak ook niet nodig. Duurt buikgriep langer of worden de klachten niet minder, dan is onderzoek de juiste weg.

Naar de dokter met buikgriep

Je hoeft niet naar de huisarts als je buikgriep hebt. Toch zijn er uitzonderingen om wel contact te zoeken, het liefst telefonisch in verband met besmettingsgevaar. Wie 3 dagen lang 6 keer of meer op een dag diarree heeft die zo dun is als water, moet contact opnemen met de huisarts. Dat geldt ook als iemand hoge koorts heeft in combinatie met overgeven of diarree, er bloed bij de ontlasting zit, iemand niet meer plast of helemaal suf is. Ook verwardheid, heel veel dorst hebben en het gevoel hebben flauw te vallen zijn redenen om direct een arts in te schakelen. Bij kinderen onder de 2 en ouderen is het echter belangrijk om al veel eerder in te grijpen. Al na 1 dag met meer dan 6 keer waterdunne diarree of, na 1 dag koorts en diarree of 8 tot 12 uur zonder plassen moet een dokter worden ingeschakeld.

Diarreeremmer

Wie erg veel last heeft van de diarree kan wel een diarreeremmer nemen zoals loperamide. Dat middel is niet erg geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar. Middelen tegen misselijkheid en overgeven zijn vaak zware medicijnen en hebben nare bijwerkingen. Daarom worden ze niet vaak gegeven door een arts.

Lees hier alles over griep

Ervaring

Heb je ervaring met een van deze behandelingen? Of heb je tips voor andere mensen met buikgriep? Stuur dan een mail naar: gezondheidenco@ndcmediagroep.nl