Waterpijp roken net zo schadelijk als sigaret

Het roken van tabak via een waterpijp is minstens even schadelijk als het roken van een sigaret. Veel mensen denken dat eenmalig van een waterpijp genieten in een lokale shishabar op vakantie geen kwaad kan. Schijn bedriegt. Wetenschappers en de World Health Organization waarschuwen voor de gevaren.

Waterpijp roken

Tijdens een vakantie in Turkije, Marokko of andere Arabische landen kan een bezoekje aan een lokale zogenaamde shishabar er erg aantrekkelijk uitzien. En een alternatieve versie van roken kan toch niet zo schadelijk zijn? Minstens zo gevaarlijk blijkt uit wetenschappelijke studies. Een sessie van een halfuurtje heeft een onmiddellijke impact op het hart.

Een waterpijp is een instrument om pijp- of fruittabak mee te roken. Het is ook bekend als shisha, hookah, nargileh (narghile), ghaliyan, of hubble bubble. Naast tabak kunnen er ook aromatische stoomsteentjes, hasj of wiet mee gerookt worden. In Arabische landen krijg je vaak fruittabak aangeboden.

Waarom is waterpijp ongezond?

Het ziet er misschien gezond uit, maar dat is het niet volgens het Trimbos Instituut. Zij zetten de nadelen op een rij:

  • De rook van een waterpijp bevat relatief grote hoeveelheden zware metalen, zoals lood. Ook bevat de rook koolmonoxide en teer. Deze stoffen worden niet of nauwelijks door het water uit de rook gefilterd.
  • Bij het roken van een waterpijp komt veel meer koolmonoxide vrij dan bij een sigaret. Langdurig roken kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. De symptomen hiervan zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn en flauwvallen.
  • Rooksessies bij een waterpijp duren vaak veel langer dan het roken van een sigaret. Volgens onderzoek krijgt een gebruiker ruim 40 keer zoveel rook binnen bij een waterpijpsessie als bij het roken van een sigaret.
  • Nicotine wordt bij het roken van tabak via een waterpijp deels uit de rook gefilterd door het water. Daardoor is de blootstelling aan nicotine vergelijkbaar met het roken van een sigaret, ondanks de grotere hoeveelheid rook. 
  • De rook van een waterpijp is niet alleen afkomstig van wat er in het kommetje ligt, maar ook van het gloeiende kooltje. Onderzoek laat zien dat meer dan 90% van de koolmonoxide in de rook en 75-92% van de kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) afkomstig zijn van het kooltje.
  • Het is nog onduidelijk wat de gezondheidseffecten zijn van het verhitten van aromatische stoomsteentjes.

Verontrustend

De schadelijke mix, afkomstig van een shisha, veroorzaakt volgens het Trimbos instituut een verhoogde bloeddruk en een stijging van het aantal hartslagen met wel zestien slagen per minuut. Beide zijn symptomen die voorkomen voordat men een beroerte of hartaanval krijgt. Omdat de alternatieve vorm van roken vooral populair is bij jongeren, is de conclusie bijzonder verontrustend. Door de talrijke fruitsmaakjes weet de tabak zelfs niet-rokers aan het waterpijp roken te krijgen.

Effecten lange termijn

Er is volgens het Trimbos instituut nog weinig gedegen onderzoek naar de effecten van het roken van waterpijp op lange termijn gedaan. Op basis van het beschikbare onderzoek concludeert een review dat waterpijpgebruik een risico vormt voor de ontwikkeling van longkanker, ziekten van het ademhalingssysteem, tandvleesaandoeningen en een (te) laag geboortegewicht van het kind bij zwangere vrouwen. Het lijkt waarschijnlijk dat er nog meer gezondheidsrisico’s spelen, maar hiernaar is volgens het Trimbos Instituut meer onderzoek nodig