Wensen die in vervulling gaan van ernstig zieke kinderen werken positief

Wensen die in vervulling gaan tijdens het ziekteproces van kinderen, heeft een positief effect. Dat is gebleken uit 30 jaar Make a Wish, de organsiatie die wensen werkelijkheid laten worden. In oktober 2019 bestaat de organisatie 30 jaar en viert dat samen met de politie. Kinderen die politie willen worden, al is het maar 1 dag, kunnen dat op die dag doen.

Artsen: kinderen knappen op van wensvervulling

Artsen zien al langer het effect dat de wensvervulling heeft op de kinderen. Zo ook Floor Abbink, kinderarts in VUMC: “De meeste kinderen zijn tijdens het traject van de wensvervulling nog in behandeling. Wij zien die kinderen dus tijdens dat proces. We zien ze opknappen en vrolijker binnenkomen, helemaal als ze terugkomen met de foto’s en de filmpjes. De wensvervulling geeft echt een enorm positieve energieboost aan het hele gezin.” Make-A-Wish Nederland bestaat 30 jaar en organiseert grootschalige politieactie

Shutterstock

Een dagje politieagent zijn

Tien kinderen uit tien politieregio’s (her)beleven op 10 oktober gezamenlijk hun allerliefste wens, die bij alle tien in het teken staat van de politie. Daarom worden de kinderen op 10 oktober op een speciaal oefenterrein bij Lelystad opgeleid tot politieagent, waarna ze gezamenlijk een boef vangen. De wenskinderen worden opgehaald door agenten in politieauto’s. Ze rijden mee naar het oefenterrein waar allerhande politievoertuigen klaar staan, waaronder de politiehelikopter. Politietrainers leiden de kinderen vervolgens op tot agent, zodat ze ’s middags meteen in actie kunnen komen als er loslopende boeven zijn gesignaleerd. Make-A-Wish ambassadrices Wendy van Dijk en Fockeline Ouwerkerk komen in hun rol als ‘Moordvrouw’-agentes ook in actie. De wensvervullingen op 10 oktober zijn geïnspireerd op de allereerste wensvervulling in de geschiedenis van Make-A-Wish.

650 wensen per jaar vervuld

Make-A-Wish Nederland organiseert per jaar 650 wensvervullingen die ernstig, soms zelfs levensbedreigend zieke kinderen kracht, energie en vertrouwen geven voor de toekomst.

Allereerste wens ooit: politieagent voor een dag

In 1989 wordt Make-A-Wish Nederland opgericht, volgens het Amerikaanse model dat negen jaar eerder ontstaat. De ouders van de 7-jarige Chris uit Phoenix zetten in 1980 een stichting op die de liefste wens van zieke kinderen vervult. Hun zoon heeft leukemie en wil het allerliefste politieagent zijn, al was het maar voor een dag. Samen met vrienden en familie maken ze zijn droom waar en zien ze van dichtbij wat het mentale effect is van de wensvervulling.

Na overlijden kind is Make-A-Wish opgericht

Als Chris overlijdt, besluiten zijn ouders ook de wensen van andere levensbedreigend zieke kinderen te vervullen. Make-A-Wish is een feit.

Op de set van ‘Zeg ‘ns AAA;

De allereerste wens in Nederland kwam van Cindy. Zij was 10 en fan van de populaire TV-serie ‘Zeg ‘ns AAA’. Of ze een keer aanwezig kon zijn tijdens de opnames. Vrienden van de stichting zamelden het geld bij elkaar en Cindy bezocht niet alleen de TV-studio, ook ontmoette ze de acteurs, onder wie Carry Tefsen. De wensvervulling maaket veel indruk op de actrice, die destijds mateloos populair was in de rol van Mien Dobbelsteen.

Drie kinderen per dag horen dat ze ernstig ziek zijn

Elke dag horen gemiddeld drie families in Nederland dat hun kind een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte heeft. Het gezinsleven verandert in één klap totaal. Die impact is moeilijk voor te stellen. Make-A-Wish Nederland wil al deze jonge patiënten tussen 3 en 18 jaar een positieve boost meegeven door hun wens uit te laten komen.