Wietske werd plotseling doof. Wat is plotsdoofheid?

Het is nog donker als Wietske Visser uit Stiens wakker wordt van een oorverdovend lawaai. ,,Wat doet die veegwagen hier zo vroeg?’’, zegt ze tegen haar man Hendrik. Er is geen veegwagen te zien; het geluid zit in haar hoofd. Een geluid dat haar hele leven overhoop haalt. Wietske Visser (38) weet niet wat haar overkomt.

Gestresste vrouw grijpt naar haar hoofd
Foto: Shutterstock

,,Zo’n herrie, niet normaal. Alle geluiden kwamen heel hard binnen.’’ Ze belt een KNO-arts. ,,Ik moest meteen komen. Er werd een gehoortest afgenomen en daaruit bleek dat 98 procent van mijn gehoor aan mijn rechteroor weg was. Diagnose: plotsdoofheid.’’

Wat is plotsdoofheid

Plotsdoofheid gaat vaak gepaard met tinnitus of oorsuizen. Dat was ook bij Wietske het geval: de veegwagen in haar hoofd was het oorsuizen. Een verwarrende aandoening, want het gehoor werkt niet, maar het hoofd zit vol geluid. Te vergelijken met fantoompijn. ,,Mijn oor is aan het overcompenseren van wat het níét hoort. Je bent doof en tegelijkertijd zintuiglijk overgevoelig’’, legt Visser uit.

Snel handelen

Bij plotsdoofheid is het belangrijk dat er snel wordt gehandeld. Visser kreeg twee weken zware medicijnen om een eventueel virus aan te pakken: als een virus de boosdoener is, neemt de doofheid na verloop van tijd af. Er kan echter ook sprake zijn van een andere oorzaak, zoals vernauwing in een bloedvat van het oor of een tumor. Bij Wietske Visser bleek het om een virus te gaan. ,,Ik ben wel iets hersteld, mijn gehoor is nu weer 40 procent. Maar het lawaai in mijn hoofd zit er nog steeds en dat blijft heel vermoeiend. Maar het is gelukkig niet meer zo extreem als in het begin.’’

Nooit rust

Het was extreem, vertelt Visser. ,,Het is zo erg, dat je geen uitweg meer ziet. ‘Koop maar een touw’, zei ik tegen Hendrik, hiermee kan ik niet leven, dit is geen menswaardig bestaan. Je hebt geen rust, in je hoofd is het altijd druk en lawaaiig. Ik ben jong, getrouwd en heb jonge kinderen, dus echt wel iets om voor te leven maar ik kwam er zelf niet uit.’’

plotselinge doofheid

Hulp zoeken

Visser zocht hulp en vond die bij audiologisch centrum Pento in Leeuwarden. ,,Zij helpen niet alleen op medisch gebied, maar reiken je ook de hand op sociaal en maatschappelijk gebied. Je hele leven staat op de kop. Mijn gezin, mijn relatie, mijn werk, mijn sociale leven, mijn muziek, mijn eigen bedrijf: op alles heb ik moeten inleveren. Bij Pento hebben ze me begeleid door de vele fasen waar ik doorheen moest: kwaadheid, verdriet, onbegrip, zelfmedelijden, rouw – alles komt voorbij. Gaandeweg leer je wat je aankunt. Ik weet nu dat herstel veel tijd nodig heeft en dat ik gematigd moet leven.

Grenzen

Ik ben ruim een jaar verder en heb nu pas het gevoel dat ik mijn leven weer een beetje op de rit heb. Maar ik loop ook nog geregeld tegen mijn grenzen aan.’’ Visser speelde 25 jaar cornet bij de fanfare, daarmee is ze gestopt. Te veel decibels, te veel prikkels. ,,Ik mis de muziek, maar het kan gewoon niet.’’ Ook met vriendinnen op stap of samen uit eten: het kan alleen nog maar gedoseerd. ,,Ik moet er rekening mee houden dat ik na zo’n uitstapje een dag rustig aan moet doen om te herstellen, de prikkels zuigen me leeg.’’

oren, gehoor, oor, plotselinge doofheid

Thuiswerken

Haar werkgever modebedrijf Cyell in Oude Leije is begripvol: nadat Wietske een tijd uit de running was, is haar functie als designer bij de badmodeafdeling aangepast. Na een paar uur werk gaat ze naar huis, waar ze een half uurtje luisterstilte houdt. Daarna werkt Visser thuis verder, zonder al te veel prikkels om haar heen. ,,Ik ben nog steeds bezig mijn concentratievermogen op te bouwen. Daarom moet ik af en toe een half uurtje liggen in absolute stilte, dan komt alles weer een beetje tot rust.’’ Haar eigen bedrijf Iets van Wiets, waar ze interieurtextiel ontwerpt en maakt, staat op een laag pitje: ,,Ik ben vooral therapeutisch bezig, meer kan ik nu niet doen.’’

Ander leven

,,Mijn leven is helemaal veranderd, ík ben veranderd. Ik was altijd onbevangen, ik kon alles aan, maar nu niet meer. De vrijblijvendheid is weg. Ik ben een ander mens, dat merkt mijn man ook en dat heeft ook impact op je relatie en je gezin. Maar ik zal altijd rekening moeten houden met mijn aandoening. Ik moet leren de geluiden in mijn hoofd te negeren en blijven relativeren, alleen zo hou ik me staande. Ik probeer zoveel mogelijk rust in mijn hoofd te creëren en mijn leven in balans te krijgen.

Mindfullness

Yoga en lezen over mindfullness helpen me daarbij. Handwerken, naaien en haken, deed ik altijd al graag, maar dat werkt ook nog eens rustgevend. Ik heb leren leven met die veegwagen, met dat lawaai in mijn hoofd, maar ik zou zó graag die knop willen omzetten.’’

Kijk voor meer informatie over gehoorschade als plotsdoofheid en tinnitus (oorsuizen) op Pento (met vestigingen onder meer in Leeuwarden, Assen en Zwolle); www.stichtinghoormij.nl