Zes tips voor omgaan met dementie in je omgeving

Als je naaste dementie heeft, leer je gaandeweg hoe je hiermee omgaat. Voor mensen die wat verder weg staan van jou en je naaste, kan het ingewikkelder zijn. In dit artikel van de redactie van dementie.nl staan zes tips hoe je omgaat met iemand met dementie. dement, dementerend, dementie Dementie is een ingrijpende ziekte die veel verschijningsvormen kent. Wanneer je hoort dat iemand in je omgeving dementie heeft, bestaat de kans dat je niet precies weet wat de ziekte inhoudt en wat de gevolgen zijn. Misschien vind je het daarom lastig om iemand met dementie te benaderen. Onderstaande tips helpen je om ‘dementievriendelijk’ te worden. Zo weet je voortaan beter hoe je omgaat met iemand met dementie en neem je mantelzorgers een klein beetje zorg uit handen.

Tip 1: Zoek informatie

Dementie is een ingewikkelde ziekte, er bestaan wel vijftig verschillende vormen. Het verloop van de ziekte verschilt per vorm en per persoon. Informeer daarom gerust welke vorm van dementie iemand heeft, lees je in en vraag aan degene die dichtbij staat wat de invloed van de ziekte is op hun dagelijks leven. Wat betekent de ziekte voor hen?

Foto: NDC Mediagroep

Foto: NDC Mediagroep

Tip 2: Kijk wat nog wel kan en lukt

Dementie zorgt ervoor dat iemand langzaamaan vaardigheden verliest. Dingen die iemand dagelijks deed, lukken op den duur niet meer. Sommige activiteiten worden daardoor te moeilijk. Maar er zijn altijd mogelijkheden. Vraag daarom wat er nog wél kan. Wat vindt degene met dementie leuk? Ook hele simpele activiteiten zoals een rondje wandelen of een liedje zingen kunnen plezier geven. En als jij iets gaat doen met degene met dementie, kan de mantelzorger even iets voor zichzelf doen.

Tip 3: Wees je bewust van je lichaamstaal

Mensen met dementie voelen vaak veel meer aan dan je denkt. Zeker in een later stadium van de ziekte, spelen aanraken en gevoel een veel belangrijkere rol dan (de betekenis van) woorden. Let daarom op je lichaamstaal en de toon waarop je praat.

steun, familie, liefde, getrouwd, ziek, kanker, euthanasie, familie, alzheimer, dementie, oud, samen

Bron: DvhN/ Corné Sparidaens

Tip 4: Maak contact

Iemand met dementie zal op den duur meer moeite krijgen met het volgen van een gesprek. Hou daar rekening mee als je met iemand praat. Maak oogcontact als je iets vraagt en stel één vraag per keer. Let goed op iemands reactie, begrijpt degene wat je bedoelt? In een later stadium van de ziekte kan het nodig zijn om kortere zinnen en eenvoudigere woorden te gebruiken. Doe ook de training GOED omgaan met dementie van Samen dementievriendelijk voor meer tips om contact te maken met iemand met dementie.

Tip 5: Ga mee in het gesprek

Dementie kan ervoor zorgen dat iemand zich dingen verkeerd herinnert. Als iemand iets vertelt, kan het daardoor lijken of iemand liegt. Of diegene kan jou beschuldigen van liegen. Uiteraard is dit niet de intentie, maar een gevolg van het verliezen van grip op het geheugen. Benadruk daarom nooit dat het niet klopt wat iemand zegt. Ga mee in het gesprek en probeer het gesprek een duwtje in de juiste richting te geven. Mocht het gesprek uit de hand dreigen te lopen, probeer dan van onderwerp te veranderen.

oud, bejaard, bejaarde, bejaarden, bejaardentehuis, bejaardenhuis, senior, pensioen, dementie, dement

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Tip 6: Blijf geduldig

Misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven: heb geduld. Dingen gaan nu eenmaal trager bij iemand met dementie. Grote kans ook dat je meerdere malen dezelfde vraag krijgt omdat diegene is vergeten dat je die vraag al hebt beantwoord. Probeer je hier niet aan te ergeren en geef geduldig nogmaals antwoord. Zorg voor rust en creëer zoveel mogelijk duidelijkheid. Het leven is voor iemand met dementie al verwarrend genoeg. Ga naar www.samendementievriendelijk.nl om de training GOED omgaan met dementie te volgen. Of kijk voor meer informatie op www.dementie.nl Bron artikel: https://dementie.nl/nieuws/omgaan-met-dementie-voor-je-omgeving-zes-tips