Veel zitten maakt je lichaam sneller ouder


veel zitten

Cellen van inactieve oudere vrouwen verouderen sneller dan die van beweeglijke leeftijdgenoten. Het kan zomaar acht jaar verschillen in biologische leeftijd.

Zitten of bewegen

Dagelijks een wandeling maken? Of kijk je liever naar buiten vanachter de geraniums? Wetenschappers van de San Diego School of Medicine hebben de voordelen aangetoond van enige activiteit op latere leeftijd.

Zij analyseerden de gegevens van circa 1500 vrouwen in de leeftijd van 64 tot 95 jaar. Zitten zij dagelijks 10 uur of langer stil en bewegen ze weinig, dan verouderen hun cellen sneller dan die van leeftijdgenoten die tot 40 minuten per dag (matig) bewegen.

ANPFOTO KOEN SUYK

Celdeling

De verklaring van de wetenschappers? Met de jaren en na elke celdeling worden onze zogeheten telomeren korter. Dat zijn stukjes DNA aan het uiteinde van de chromosomen. Uiteindelijk kunnen ze niet korter, stoppen cellen met delen en gaan dood. Onder meer inactiviteit en bijvoorbeeld ook roken en overgewicht, versnellen het delingsproces. Het verschil in biologische leeftijd tussen bewegen en stilzitten blijkt gemiddeld zo’n acht jaar te bedragen. Verder onderzoek is nodig om ook bij mannen en jongeren de invloed te analyseren van zitten en bewegen op de lengte van hun telomeren.

Ziektes voorkomen en te lijf gaan

Regelmatig bewegen is één van de goedkoopste en beste remedies om een betere gezondheid te krijgen en te houden. Lichamelijke beweging is goed voor het hart, de bloedvaten en de longen en verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Maar het kan ook een goede uitwerking hebben op mensen die al last hebben van een chronische aandoening. Denk daarbij aan hartziekten die te maken hebben met slagaderverkalking, maar ook diabetes, botontkalking, beroerte en depressie.
Bij mensen met artritis kan lichamelijke beweging zelfs de pijn verminderen. Bewegen met beleid is hier wel het advies en ken je grenzen. Informeer daarom altijd bij een deskundige.