Zo overleef je de hitte op een festival

Het festivalseizoen is van start gegaan. Op een ding heb je alleen geen invloed. Het weer. De regen kan in bakken naar beneden komen, maar het kan ook erg warm zijn.  Zo overleef je de hitte op de openluchtfestivals.  Warmte Daar sta je in de massa op de festivalweide. De band, DJ of theateract op het podium maakt indruk. De zon beukt bovendien op je neer. Bij zeer warm weer loert al snel het gevaar van uitdroging. Vochttekort leidt tot duizeligheid en hoofdpijn. De GGD geeft als belangrijkste tip om gedurende het festival voldoende te blijven drinken. En met drinken hebben we het vooral over (plat) water, zeker twee liter per dag. Een biertje of een borrel kan geen kwaad. Maar let wel: van te veel biertjes en borrels droog je uit. En dat leidt dus weer tot duizeligheid en hoofdpijn. Zaak is het om met verstand en met mate alcohol te drinken. Genieten dus in plaats van gieten.

Wapen je tegen de zon

Bij een hoop festivals is de opstelling dusdanig dat de artiest op het podium in de schaduw staat en het publiek in de volle zon. Wegdromen op de muziek is natuurlijk zeer aangenaam, maar vergeet niet dat de koperen ploert ook gewoon blijft schijnen. Smeer je tijdig in met zonnebrandcrème. Zet een zonnebrilletje en/of een petje op en zoek zo nu en dan de schaduw op. Ga je in helemaal uit je dak? Hou er dan weer rekening mee dat zo’n uitbundige inspanning in de zon een extra wissel trekt op je lichaam. De GGD adviseert om je niet te druk te maken op een heel warme dag. Hardlopen onder zeer warme temperaturen wordt bijvoorbeeld zelfs ‘niet gezond’ genoemd. De kans dat je harddravers op een festival tegenkomt is natuurlijk niet zo groot. festival

Laat je leren broek en stevige boots gewoon thuis

De heavy festivalbezoeker hult zich graag in zijn leren jas of leren broek. Op een zonovergoten festivalterrein heb je echter meer last dan plezier van je stoere look. Pas je outfit aan op de weersomstandigheden. Een lullige korte broek kan ultracool zijn. En wat is er mis met Jezus-Nikes als je het hoofd daardoor koel houdt?

Nog wat tips

  • Staat je beste kameraad onbekommerd bier te slempen aan de bar? Probeer hem tactvol bij de tap weg te halen. Overtuig hem of haar ervan dat het verstandig is om voorlopig even over te stappen op water of fris.
  • Festivalbezoekers moeten ook niet vergeten om op tijd iets te eten. Met een gevulde maag kun je het langer volhouden. De scooter of auto rijdt ook niet op een lege tank immers.
  • Doe het lekker rustig aan
  • Genieten van artiesten, kijken naar de medemens, jezelf een beetje laten zien, gezellig kletsen met je vrienden, een goed glas (water) op zijn tijd. Daar gaat het allemaal om op een festival.

Maak je niet druk, doe lekker rustig aan. Dat is het recept voor een geslaagd weekendje op de festivalweide. Bijkomend voordeel, je kunt er maandag weer fris tegenaan! Tekst: Jan Schlimbach