Zwanger worden is meer dan alleen maar seks hebben

Wat je moet doen om zwanger te worden is bekend. Maar wat als het niet lukt? Zes tips van gynaecologen, een voedingsdeskundige en acupuncturist uit het nieuwe boek ‘D’r op of d’r onder’.

Eisprong

Denk aan de eisprong. Trek van de gemiddelde lengte van jouw menstruatiecyclus (meestal 28, maar zou ook 31 dagen kunnen zijn) 14 dagen af. Doe een aantal dagen voor de eisprong om de dag aan seks, tot aan 2-3 dagen na de eisprong

Houd moed

Houd moed. Want tot je 30e heb je 85 tot 90 procent kans van slagen binnen een jaar. Op je 33e is dat 65 procent en op je 40e nog 44 procent. De kans dat een stel onvruchtbaar is, blijkt 3 procent. De gemiddelde kans per cyclus is 15 procent.

Hulp bij eisprong

Ben je onregelmatig ongesteld, dan heb je mogelijk problemen met je eisprong. De gynaecoloog kan erbij helpen. Ook kan er ‘oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek’ worden gedaan, eventueel ook naar mogelijk andere oorzaken.

zwanger worden

Eet je zwanger

Voedsel rijk aan anti-oxidanten, B-vitamines, zink, magnesium en selenium bevordert de bevruchting. Bij een tekort aan selenium daalt bijvoorbeeld de sperma- en eicelkwaliteit. Stellen die voeding aanpassen raken doorgaans eerder zwanger.

Stop met vergelijken

Je situatie met die van anderen vergelijken werkt frustrerend. Iemand met een ongezonde levensstijl kan best achter elkaar zwanger raken en jij die gezond leeft niet. Soms ligt dat aan erfelijkheid.

Accupunctuur

Naar de acupuncturist. Die kan een hormonale onbalans herstellen. Ook stress kan worden aangepakt. Hetzelfde geldt voor een man die met vruchtbaarheidsproblemen kampt.

Tekst: Onno Lakeman