Zwangerschapsvergiftiging: symptomen, oorzaak en behandeling

Zwangerschapsvergiftiging is een ziekte met veel complicaties, die je tijdens je zwangerschap kan krijgen. Eigenlijk klopt de naam niet echt want het heeft niets met gif te maken. Ongeveer 15% van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met een vorm van zwangerschapsvergiftiging.

zwangerschapsvergiftiging

Wat is zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging wat is dat? Bij een zwangerschapsvergiftiging, ook wel pre-eclampsie genoemd heb je een hoge bloeddruk en zitten er eiwitten in je urine. Ook heb je vaak last van vochtophopingen in je gezicht, handen en benen. Misschien overbodig om te herhalen maar je kunt alleen pre-eclampsie krijgen als je zwanger bent. Ook is de placenta niet goed doorbloed. Het kan een gevaarlijke complicatie zijn, voor zowel moeder als kind.

Komt het vaak voor?

Zwangerschapsvergiftiging hoe vaak komt het voor?Zwangerschapsvergiftiging komt relatief vaak voor. Het komt bij 3 tot 5 procent van de zwangere vrouwen voor, vooral dan bij zij die voor het eerst een kindje krijgen. Meestal ontstaat het laat in de zwangerschap, maar het kan ook eerder. Na de bevalling gaat het weer over

Symptomen zwangerschapsvergiftiging

Hoe zwangerschapsvergiftiging herkennen? Er zijn verschillende criteria die kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging

 • Een te hoge bloeddruk van 140/90 of hoger. Deze waarden liggen anders als je al bloeddrukproblemen had voor je zwanger werd
 • Plotselinge zwelling van de handen, benen of je gezicht of bij een snelle gewichtstoename
 • Tintelende handen en voeten
 • Hevige hoofdpijn die niet verdwijnt na het slikken van een pijstiller
 • Vlekken zien
 • Pijn boven in je buik
 • Afwijkende bloedwaarden zoals verminderde bloedplaatjes en een toename van de leverenzymen. Dit wordt het HELLP syndroom genoemd
 • Misselijkheid en overgeven

Deze symptomen kunnen overigens voorkomen zonder dat je zwangerschapsvergiftiging hebt. Ze zijn vrij normaal tenzij je een hoge bloedruk hebt en eiwitten in je urine

Een stijgende bloeddruk, oedeem (vochtophopingen) in het aangezicht, de handen en de voeten en ernstige hoofdpijn tijdens de tweede helft van de zwangerschap zijn de belangrijkste alarmsignalen.

zwangerschapsvergiftiging

Oorzaak zwangerschapsvergiftiging

Tot voor kort was de oorzaak van een zwangerschapsvergiftiging niet bekend, maar daar brachten onderzoekers van UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg uit België verandering in. Volgens het onderzoek is de oorzaak een foute aanpassing van het bloedvatenstelsel bij de moeder in de eerste maanden, waardoor ze niet bestand is tegen een normale vochttoename tijdens de zwangerschap.

Elke vrouw maakt namelijk tijdens de zwangerschap gemiddeld drie liter extra lichaamsvocht aan. Dat vocht bevindt zich hoofdzakelijk in de bloedbaan en belast het hart- en vaatstelsel. Bij sommige vrouwen heb je al vroeg in de zwangerschap foute aanpassingen van de bloedvaten, waardoor die vochtbelasting te hoog wordt. Het hart, de slagaders of de aders zullen daardoor steeds abnormaler functioneren, wat op den duur leidt tot hoge bloeddruk of tot een verminderde groei van de baby.

Meer risico

Deze vrouwen hebben meer kans op pre-eclampsie

 • vrouwen die zwanger zijn van een meerling
 • vrouwen die er eerder last van gehad hebben
 • vrouwen met een te hoge bloeddruk
 • vrouwen die zwanger zijn van de eerste
 • vrouwen die ouder zijn dan veertig als ze zwanger zijn
 • vrouwen die een nierziekte of leverziekte hebben
 • vrouwen met lupus of een andere vaataandoening.

Behandeling

Zwangerschapsvergiftiging wat te doen? Eigenlijk is de enige goede behandeling om gewoon te bevallen maar dat kan niet altijd. De beslissing over het tijdstip van bevalling hangt van de ernst van de aandoening af maar ook hoe ver je bent in de zwangerschap. Ben je nog maar 28 weken of minder ver dan zul je bedrust voorgeschreven krijgen en moet je onder strenge controle blijven. In extreme gevallen zal de zwangerschap dan ook vroegtijdig beëindigd moeten worden, als er bijvoorbeeld ook sprake is van eclampsie, waarbij de zwangere vrouw stuiptrekkingen krijgt. Al hoeft dat tegenwoordig meestal niet meer zo ver te komen.

Er is enig bewijs dat het nemen van extra vitamine D en calcium het risico op zwangerschapsvergiftiging verlaagt. Calcium voorkomt het niet maar kan bij vrouwen met een hoog risico enige baat hebben.

Als je van jezelf weet dat je een hoge bloeddruk hebt, geef dit dan aan bij je arts of gynaecoloog. Overleg altijd met een arts wat je het beste kan doen en probeer niet zelf je klachten te bestrijden.

zwangerschapsvergiftiging

Gevolgen zwangerschapsvergiftiging

Pre-eclampsie leidt namelijk vaak tot groeivertraging en vroeggeboorte van het kind. In het ergste geval kan de moeder er zelfs aan overlijden. Bij een op de vier vrouwen die tijdens of kort na de zwangerschap sterft, is de doodsoorzaak pre-eclampsie.

Wel kan de aandoening, mits een goede prenatale controle meestal tijdig gediagnosticeerd worden. Een stijgende bloeddruk, oedeem (vochtophopingen) in het aangezicht, de handen en de voeten en ernstige hoofdpijn tijdens de tweede helft van de zwangerschap zijn de belangrijkste alarmsignalen.